Közélet

2010.05.14. 19:18

Ez történt pénteken a Parlamentben

Megalakult az új Országgyűlés, amelyet Schmitt Pál május 17-re hívott össze újra.

kemma.hu

Péntek délután Sólyom László megnyitotta az új parlament első ülését, és beszédében egyik leghangsúlyosabb része a Jobbikról szólt. Az elnök szerint minden országgyűlési képviselő egyenlő legitimáció birtokosa, jogállásukban nincsen különbség. Hozzátette ugyanakkor, nem engedhető meg, hogy az országgyűlésben gyűlöletre uszítson bárki.

Sólyom szerint a mentelmi jog nem lehet menlevél a tudatos jogsértéshez, az alkotmányos demokrácia egyértelmű szilárdásga nem kérdőjelezhető meg, Magyarországon meg kell fékezni a szélsőségesek erőszakosságát és propagandáját - jelentette ki.

Sólyom és a Jobbik konfliktusa nem ért véget a beszéddel. Az államfő ugyanis közleményben bírálta Vona Gábor Jobbik-elnököt, amiért ő a jogerősen betiltott Magyar Gárda egyenruhájához tartozó mellényben tette le képviselői esküjét. „Minden országgyűlési képviselőnek be kell tartani a jogszabályokat, akármit is gondol e szabályokról vagy alkotmányosságukról” –  fogalmazott Sólyom, aki szerint a parlamentarizmust csúfolja ki az a képviselő, aki az Országgyűlés alakuló ülését jogszabálysértéssel zavarja meg, tudva, hogy a hatályos rendelkezések nem adnak módot ennek fizikai megakadályozására. 

A képviselők  délután, tíz érvénytelen és tizenhét nem szavazat mellett 353 igen szavazattal megválasztották házelnöknek Schmitt Pált.

Persze kedvesebb pillanatai is voltak az alakuló ülésnek, s ezek bizony még a különböző frakciók tagjait is jobb kedvre derítették. Horváth János korelnök egy-egy kedves "bakija" (a Lehet Más a Politika pártot Lehet A Más Politika néven említette, az MSZP frakcióvezetőjét Mesterházy Miklósként mutatta be Attila helyett) mosolyt csalt az érintettek arcára, legalábbis a televíziós közvetítés tanúsága szerint.

További részletek:

Megalakult a hatodik Országgyűlés
Szópárbaj Sólyom László és Vona Gábor között
Schmitt Pált megválasztották
Feljelentést tesznek a gárdamellény miatt
Orbán tudja, mint vár az ország
Házbizottsági ülés Vona mellénye miatt
Székely Himnusszal készült a Jobbik-frakció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!