Közélet

2010.05.22. 14:16

Bemutatkozott az „Oroszlány-szív” Tordán

A tordai Jósika Miklós Elméleti Líceumba látogatott az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola delegációja. A vendégek három csapattal versenyeztek a „Közös házunk Európa – különbözően, de mégis együtt” című vetélkedőn.

Kemma.hu

Jó hangulatú baráti látogatáson járt a közelmúltban az oroszlányi Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola küldöttsége Tordán, ahol a Jósika Miklós Elméleti Líceum vezetői és diákjai fogadták a magyar fiatalokat, s a rendezvény díszvendége Sógor Csaba volt, Románia Európai Parlamenti képviselője. A tizennégy fős delegációt dr. Radványiné Varga Andrea igazgató és két tanártársa, Kovács Ildikó és Majorovitsné Mózes Gertrúd kísérte.

A fiatalok a tordai gimnázium iskolanapi rendezvénysorozata jegyében meghirdetett nemzetközi szintű „Közös házunk Európa – különbözően, de mégis együtt” címet viselő vetélkedőn vettek részt. A versenykiírás szerint a tanulóknak három csapatot kellett indítani és mindhárom csapatnak külön-külön olyan kárpát-medencei történelmi személyiséget (művész, tudós, író, vagy költő) kellett keresnie és bemutatnia, akinek az életművében, kifejeződik az európaiság, a népek összefogásának, az etnikai és vallási toleranciának, egymás kölcsönös megismerésének, kulturális, etnikai sokszínűségének gondolata. Az oroszlányiak választása az operettjeiről híres magyar zeneszerző-karmesterre, Kálmán Imrére, XX. századi kiemelkedő írónkra, Márai Sándorra és gróf Széchenyi Istvánra esett.

A híres embereket a felkészülés során összeállított színes, tartalmas illusztrációkat tartalmazó posztereken, illetve 10-10 perces prezentáció keretében kellett bemutatni. A vetélkedő további részét a népi hagyományokból táplálkozó, a régió sajátos hangulatát kifejező zenés, táncos játékok képezték, melynek keretében a gimnazisták különböző népdalokat, népszokásokat, népi játékokat mutattak be.

A verseny kezdetén a zsűri előtt minden csapatnak be kellett mutatkoznia, bemutatnia városát, iskoláját. A lejósok bemutatkozását frappáns módon segítette a városról készített – sokak által ismert - „Oroszlány-szív” video-klip. A lelkes felkészülésnek végül meglett az eredménye: a csapatok mindhárom kategóriában a második helyezést érték el, mind a diákok, mind felkészítő tanáraik legnagyobb örömére.

A gyerekek egyébként akkor sem unatkoztak, amikor éppen nem versenyeztek, mert a vendéglátók színes programot állítottak össze számukra. Ismerkedtek Torda városával, ellátogattak a sóbányába és hajnalig ropták a táncot az iskolanapi bálon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!