Közélet

2010.05.13. 16:10

A nap fotója: kislány a városszéli telepen

Kis sziget a legelmaradottabb tatabányai városrész szívében az óvoda. Mésztelepen minden más, mint a központi intézményekben. A szülők gyakran tizenévesek, a családok kútból szerzik a vizet.

Karóczkai-Müllner Helga

Lukácsné Bognár Myrtill  a Gyermekkert Óvoda telephely vezetője  előljáróban elmondja: nagyon büszke az óvodájára. Jelenleg két csoportot tartanak fenn, hivatalosan ötven az engedélyezett létszám, de az idei nevelési évben is, mint mindig megkapták az engedélyt a hatvanas létszámra. Mert gyerek bőven van a telepen. Egy két hónappal ezelőtt készült védőnői jelentés szerint hetvenhat a három év alatti kisgyerek. 

Az oviban most ötvenhárman vannak, közülük négyen  beilleszkedési, tanulási, magatartási problémákkal küzdenek. Ötvenen hátrányos helyzetűek, számukra az ebéd ingyenes, halmozottan hátrányos helyzetben tizenhárman vannak, az ő szüleik nyilatkoztak az önkormányzatnál, hogy nyolc általánosuk van.
A beszélgetésbe bekapcsolódik Barsvári Dolly óvónő is. Ő meséli, hogy a családlátogatásokon gyakran meglepő dolgokat tapasztalnak. A szoba-konyhás lakásban tízen élnek, kútból hordják a vizet. Az utcákat sok helyen ellepi a szemét, a pelenka. A lányok közül többen már tizenhárom évesen anyává válnak.

– Nehéz a gyerekekkel, mert  elmaradottan érkeznek hozzánk. Nem ismerik az angol wc-t, félnek tőle. Csodaszámba megy, hogy van az épületben meleg víz, nem ismerik az ételeket. A szülőkkel nem volt még atrocitásunk. Tudjuk kezelni őket. Tisztelnek bennünket, van, hogy csókolommal köszönnek – mondják az óvónők.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ebéd a Katica csoportban (fotók: Szűr Annamária)
[/caption]

A nehézségek ellenére is szeretnek itt dolgozni. Dolly meséli: korábban a Micimackó Óvodában dolgozott. Felajánlották a mésztelepi állást, megtetszett neki, itt maradt. – Sikerélmény, amikor ezekkel a gyerekekkel megnyeri az ember a rajzversenyt, vagy felveszik valamelyik újvárosi iskolába – mondja, majd mesélnek még a Szabó-lányokról, akik a kereskedelmi iskolába nyertek felvételt.

– A szülők nem tudják beosztani a pénzt. Érezni, hogy hó elején több a pénzük, ilyenkor taxival mennek bevásárolni. Hó végén pedig pénzt kérnek kölcsön egymástól gyógyszerre – beszélnek még a telepi életről.

További részletek a 24 Óra pénteki számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!