Közélet

2010.05.29. 09:10

A hatéves lánykát a magasba repítettük

A 24 Óra és a Kemma.hu gyermeknapi akciójában valóra váltottuk a hatéves Szent Erzsébet-óvodás Dubiel Mercedes álmát is: a kislány a magasba vágyott, sárkányrepülővel repítettük a felhők közé.

K. M. H.

Az Oldtimer Aero Club kecskédi bázisára a kislányt egész családja elkísérte, még id. Dubiel László nagypapa is, aki ötven éve éppen ennél a klubnál volt vitorlázórepülős. A kislányt édesanyja is „megfertőzte” a szárnyalás szeretetével, ő ugyanis háromszor ugrott ki repülőgépből ejtőernyővel.

Kétévesen Mercedes még nem akart repülni, mert azt hitte, hogy a gépek olyan aprócskák, amekkorának a földről látja őket.
A kislány álmát Détár László sárkányrepülő-oktató váltotta valóra. Amikor kitolta a hatalmas sárkényrepülőt a hangárból, a kislány szája fülig ért. Időközben eleredt az eső, ezért úgy tűnt, mégsem repülhetnek. Amikor kitisztult az ég, tíz percet töltöttek a levegőben, ahonnan látták a majki remeteséget, az aprócska házakat.

A gép adatai is sokat mondanak. Szárnytávolsága tizenkét méter, szárnyfelülete ötszáznyolcvan négyzetcentiméter, hatvanöt lóerős és nyolcvan kilométerrel halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!