Közélet

2010.03.29. 06:26

Robin Hood az energiaiparban

Dr. Steier József több mint kétezer kilométeres zöld folyosót tervez a Szaharába. Innovációival sokszor megcsipkedte a multikat;évekkel ezelőtt egy cikkben a magyar Jockey Ewingnak is titulálták.

Mórocz Károly

Ha ismerőseit kérdeznénk dr. Steier Józsefről Dunaalmástól  Budapesten és Moszkván át Afrikáig, egy közös nevezőt biztosan találnánk. A szerteágazó életút központi tere, oázisa az energia.

– Mi mindent jelent Önnek az, hogy energia?
– Szó szerint mindent! A lelki energiával kezdődik minden, aztán folytatódik, összeolvad a testivel. Le kell küzdeni a nehézségeket, végre kell hajtani az elképzeléseinket! Mindenkinek egy energiatömege van. Rajtunk múlik, hogy pozitív vagy negatív előjelet teszünk hozzá. Rendkívül fontos, hogy a pozitív előjeleket használjuk, erősítsük. Ne féljünk segíteni másoknak, másokon! El kell hinnünk, hogy minél többet adunk, előbb-utóbb annál többet kapunk. Áramoltassuk az energiát, ne zárjuk el, ne sajátítsuk ki.

– Néhány napja Visegrádon tartott előadást a szélenergia magyarországi hasznosításának lehetőségeiről. Miért különösen fontos ez hazánknak a következő évtizedekben?
– A 17. főenergetikusi fórumnak most a házigazdája voltam, mint az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület esztergomi szervezetének elnöke. Egy kínai levitációs szélkereket mutattam be. Megoldhatja sok ezer önálló háztartás, tanya, kisvállalkozás energiaellátását. A sorozatgyártásnak köszönhetően olcsó, az ára alig haladja meg az egymillió forintot, és ez három-öt év alatt megtérül. A legfontosabb előnye, hogy önerős  energiatermelést tesz lehetővé azzal, hogy önszerveződő mikro- és kishálózatok is alakulhatnak a tárolt többletenergiából. Hamarosan megkezdi a forgalmazását egy magyarországi cég.

Hálás a barátoknak, akik a mélypontok idején bíztatták

Bevallotta dr. Steier József, hogy voltak az életében mélypontok, amikor egyaránt szüksége volt a régi barátok bíztatására és újakra is a továbblépéshez.

Folyamatosan kapja az energiát a munkáját figyelemmel kísérőktől a nehéz helyzetekben: mondják, sugallják neki, hogy ne adja fel a jobbító szándékú kutatásait. Most éppen arra készülnek, hogy a pécsi tudományegyetemmel közösen tegyék közkinccsé gondolataikat. Ars poétikájának része, hogy csakis addig lehet megfelelni a kihívásoknak, amíg változni és változtatni tudunk.

– Dunaalmáson a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. úgynevezett energialogisztikai központot alakított ki. Mit jelent ez?
– Tizennégy éve írtam le az energialogisztika gondolatát egy tanulmányban a Mol számára. Az alapgondolat: a tárolással ki lehet használni a szezonális árkülönbözetet  az árstabilizálásban ,illetve Dunaalmáson a vízi szállítást is bekapcsoljuk az importba. Menet közben más kockázatok is megjelentek. Ilyen az ellátásbiztonság, a stratégiai készletezés, a hatékonyság növelése. Az elmúlt évek orosz-ukrán gázvitái és az energiaárak ugrálása rámutatott, hogy égető szükség van az ilyen jellegű létesítményekre; úriástartályokra, modern töltőüzemre.

– Önt felkérték több előadás megtartására is Oroszországtól az Egyesült Államokig. Mire voltak kíváncsiak a nemzetközi konferenciák szervezői?
– A tapasztalatokra és az ötletekre, amelyek révén bővülhet a gázpiac. Az olaszországi Sorrentoban az autógáz volt a téma, az egykori KGST-országok közül elsőként hazánk foglalkozott ezzel. Chicagoban a szintetikus gáz ellátás biztonság növelő  összefüggéseit elemeztem. Moszkvában elsősorban a fáklyagázok feldolgozása, az így képződő árualap logisztikai, piaci kérdései kerültek terítékre.

– Néhány éve Önt az egyik bulvárlap a magyar Jockey Ewing-nak aposztrofálta . Ezt sértésként vagy dicséretként fogja fel?
– Immár 14 éve építjük a dunaalmási gázterminált, rendkívüli növekedési számokat produkáltunk - különösen az első években. Ehhez hozzátartozott a folyamatos médiaszereplés is. Egy újságíró élt az említett hasonlattal, ami egyáltalán nem megtisztelő számomra. A Ewingokat a mi kis magyar cégünknél jóval nagyobb piaci agresszivitás jellemezte. Mi az itteni  multikkal küzdünk a saját területünkön. Inkább azt tartanám találónak, ha az energiapiac Robin Hoodja névvel illetnének, hiszen újdonságainkkal ugyancsak megszurkáltuk, sok esetben irányváltásra is késztettük a multikat. Arra pedig külön büszke vagyok– igaz, némi önvizsgálat után – , hogy szinte mindegyik jelentős magyarországi energiacéget  szolgálhattam szakmai tudásommal.

– Ön az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) esztergomi elnöke. Ezt miért vállalta?
– Nagy dilemma volt, hiszen a KEG Nyrt. vezetése-épitése rendkívül sok feladatot ró rám. Még csak félúton tartunk a gázterminál építésében. Európában is egyedülálló infrastruktúrát hoztunk létre, de még hátravan három óriás tartály kialakítása és a kikötő megépítése. Ha mindennek az árelőnyeit, hasznosságát elfogadják, remélhetően néhány éven belül újabb, ezúttal LPG-re alapozott föld alatti gáztárolóval is gazdagodhat Magyarország. Sokáig az ETE alelnöke voltam, előadásokat tartottam. Alma Materemben ,a komáromi Jókai-gimnáziumban létrehoztam az ifjúsági energetikai szakcsoportot, nemrég Tatán a területit. Alapitó elnökünk Mohácsi úr munkatempójával – aki több éve nyugdíjasként végezte ezt a feladatot – ma is nehéz lépést tartani. Az ETE szellemisége kötelez. Nem politikai, hanem olyan tudományos, műszaki, gazdasági szervezet vagyunk, amely próbál az energetika eszközeivel a mindennapokban segíteni. Az utóbbi húsz évben az energetikus szerepét a magyar közvéleményben degradálták – jellemző például, hogy az önkormányzatokból eltűntek –, ezt a tendenciát meg kell fordítani. Fel kell gyorsítani a tudományos eredmények hasznosítását. Környezetbarát, ugyanakkor költségoptimalizált energiapalettára, hazai alkalmazására van szükség. Szakmailag tarthatatlan, hogy a lobbiérdekek képesek felülírni a gazdasági-műszaki észszerűséget. Nálunk a megújuló energiakészletnek csak elenyésző töredéke hasznosul. Ezért vállaltam ezt a küldetést.

– Dunaalmáson tagja a helyi képviselő-testületnek. Mi mindenben tud segíteni a falunak?
– Négy éve választottak meg képviselőnek, nem is az utolsó helyen. Az igazgatási bizottságot vezetem, a gazdaságinak tagja vagyok. Mint a község legnagyobb iparűzési adót fizető cégének vezetője, úgy gondolom, tapasztalataimmal segíthetem a község gyarapodását. Úgy gondolom, szerény lehetőségeink ellenére jól sáfárkodunk az adóforintokkal. Örültem volna a strandnak, a vízhálózat korszerűsítésének, de minden nem jöhet össze. Az őszi választáson már nem indulok; a szakmai, a tudományos munka és a család mellett nem maradna elég időm erre a szintén emberpróbáló feladatra.

– Végül, de nem utolsósorban: mennyi energiája marad a családra?
– Az immár több mint húsz éve tartó vállalkozói múltam rengeteg erőt von el a családomtól. Ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy sokféleképpen tudom az együtt eltöltött időt értékekkel feltölteni. A gázfórumok alkalmával a nejem és a gyerekek bejárták velem az egész világot. Barátságokra, nyelvtudásra tettek szert. A feleségem kétszeres világbajnok testfestő, kozmetikus, saját üzlettel, sok tanítvánnyal. A nagyobb fiam velem  dolgozik. A kisebbik a Corvinus Egyetemen tanul, emellett sikeres bróker.

A szívében fontos helyet kapott és kap Afrika

Szuszu, francia és orosz nyelven tanult a hatvanas évek második felében, amikor Guineában élt a család öt éven át. Itt tert szert a máig nem múló Afrika-szeretetre. Tizennégy éve saját vállalata is van a fekete-afrikai országban. Több olyan projekten dolgoznak, amelyek a kontinens távlati fejlesztésében játszanak-játszhatnak szerepet.

Afrika Vision 2020 címmel egy könyvben az álmokat próbálja meg „összerakni” a gazdasági realitásokkal. A fekete földrész már most nagyban hozzájárul a a világ energia- és nyersanyagigényének kielégítéséhez, és hamarosan az élelmiszer-termelése is rendkívüli jelentőségre tesz szert. Már egy nemzetközi fórumon is bemutatta a Zöld Szahara projektet, amely hatalmas mennyiségű szél- és napenergia felhasználásával 2200 kilométeres zöld folyosót hozhat létre a Nyugat-Szahara és a lassan kiszáradó Csád-tó között. Ennek kivitelezése sok millió embernek adna munkalehetőséget.

„A világot korlátozásokkal nehéz, sőt lehetetlen növekedési pályán tartani, ugyanakkor az új munkahelyek teremtésével jelentős fejlődést generálhatunk. Ehhez persze partnerként kell kezelni az afrikaiakat. Ha a munkanélküliség megoldását összekapcsoljuk a klímaprogrammal, egy újabb fellendülés veheti kezdetét világszerte.” – hangsúlyozta dr. Steier József. Hozzátette, hogy ennek legjobb tudásával részese szeretne lenni.

Folyamatosan kapja az energiát a munkáját figyelemmel kísérőktől a nehéz helyzetekben: mondják, sugallják neki, hogy ne adja fel a jobbító szándékú kutatásait. Most éppen arra készülnek, hogy a pécsi tudományegyetemmel közösen tegyék közkinccsé gondolataikat. Ars poétikájának része, hogy csakis addig lehet megfelelni a kihívásoknak, amíg változni és változtatni tudunk. A szívében fontos helyet kapott és kap Afrika Szuszu, francia és orosz nyelven tanult a hatvanas évek második felében, amikor Guineában élt a család öt éven át. Itt tert szert a máig nem múló Afrika-szeretetre. Tizennégy éve saját vállalata is van a fekete-afrikai országban. Több olyan projekten dolgoznak, amelyek a kontinens távlati fejlesztésében játszanak-játszhatnak szerepet.

Afrika Vision 2020 címmel egy könyvben az álmokat próbálja meg „összerakni” a gazdasági realitásokkal. A fekete földrész már most nagyban hozzájárul a a világ energia- és nyersanyagigényének kielégítéséhez, és hamarosan az élelmiszer-termelése is rendkívüli jelentőségre tesz szert. Már egy nemzetközi fórumon is bemutatta a Zöld Szahara projektet, amely hatalmas mennyiségű szél- és napenergia felhasználásával 2200 kilométeres zöld folyosót hozhat létre a Nyugat-Szahara és a lassan kiszáradó Csád-tó között. Ennek kivitelezése sok millió embernek adna munkalehetőséget.

„A világot korlátozásokkal nehéz, sőt lehetetlen növekedési pályán tartani, ugyanakkor az új munkahelyek teremtésével jelentős fejlődést generálhatunk. Ehhez persze partnerként kell kezelni az afrikaiakat. Ha a munkanélküliség megoldását összekapcsoljuk a klímaprogrammal, egy újabb fellendülés veheti kezdetét világszerte.” – hangsúlyozta dr. Steier József. Hozzátette, hogy ennek legjobb tudásával részese szeretne lenni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!