Közélet

2010.03.01. 12:53

A közös iskolákat kell együtt felújítaniuk

Címkék#Csolnok

Bár első pillanatra hatalmas szám a 760 millió, ha tudjuk, hogy tíz százalékkal kevesebb, mint 2009-ben, rögtön ijesztő. Bérces József polgármester ehhez hozzátesz még a 46 millió forintos hiányt, amit reményei szerint ki fognak tudni gazdálkodni egyéb, később érkező bevételekből.

kemma.hu

Más szempontból is csalóka ez az összeg: benne van a kisrégió oktatási társulásaihoz tartozó össze iskola és óvoda költségvetése is, ez 458 millió forint.  A pénz kezelési joga van Csolnoknál, megállapodásaik szerint mindenkinek van külön-külön számlaszáma, és szoros elszámolásban használják fel ezt az összeget bértől működtetésig sok mindenre. A társuláshoz egyébként néhány éve Sárisáp, Annavölgy, Dág, Úny csatlakozott önkormányzati iskoláival, óvodáival.

Idei fejlesztési terveik: XII-es akna bekötőútja (25 millió Ft), ravatalozó felújítása (15 millió Ft), Akácfa utcai tájház ( 20 millió Ft). Áll az integrált közösségi  tér-pályázat másfél éve (terv 67 millió Ft). Szeretnének közösen egy oktatási intézményeiket érintő energetikai fejlesztésbe vágni, mintegy 100 millió Ft mértékben, iskolafelújításba saját maguk 18 millió forintnyi összegben.

Meg kívánják oldani saját művelődési házuk energetikai gondjait is – ez is problémás, hiszen a fentebb jelzett integrált pályázattól és az oda tervezett tetőfelújítástól ez elválaszthatatlan. Vannak útjavítási feladataik, a faluközpont friss parkolóját szeretnék parkosítani is. Mindezek mintegy 300 milliós összköltségvetésű beruházások – lennének; hogy az elvonások, a gazdaság várhatóan igen lassú talpraállása mekkora mértékben befolyásolja majd mozgásterüket, arról már vannak sejtéseik.
A büdzsé számokban: bevételi–kiadási egyenleg: 760 millió Ft.
Ebből oktatási társulási rész: 458 millió Ft.
Hiány: 46 millió Ft – ellensúlyozása hitellel, később jövő bevételekkel.

Az egyik legnagyobb gondjuk a hulladéklerakó-telep sürgető rekultvációja, ami azt jelentené, hogy teljesen eltüntetik, befedik. A hulladék jelenleg Bicskére utazik; ez a megoldás ellentmondásosnak tűnik, lehet, hogy hosszú távon nem is tartható.

Csolnok óriási értéke a pénzzel nem mérhető környezeti szépség és nyugalom mellett az a múlt, ami mai napig meghatározza a jelent: egyrészt a németajkúság és az ebből következő szellemi értékek ápolása, másrészt a nem mindennapi bányászhagyományok őrzése. Szerencsés módon partnerek ebben a fiatalabbak is –  lásd iskolai, német kisebbségi önkormányzati, zeneiskolai közösségi élet. Példaértékűnek nevezhető a településen az igen sok magánerő bevonásával kialakított, egyedi jellegű bányászmúzeum létrehozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!