Közélet

2010.01.25. 15:01

Háromszázmillióból újul meg a mentálhigiénés intézmény

A tatabányai mentálhigiénés intézményben nincs meg minden szükséges tárgyi feltétel: kicsik a szobák, a vizes blokkok, ezért a felújítás mellett döntöttek.

Petrik J.

A megyei önkormányzat Mentalhigiénés és Rehabilitációs Intézményében (MERI) mintegy 300 milliós fejlesztésbe vágtak. A beruházásról Szabó Attilától, az intézet igazgatójától érdeklődtünk.

– Mi indokolta ezt a jelentős beruházást?
– Az intézmény nem rendelkezett azokkal a tárgyi feltételekkel, amelyet a törvény előírt. Az egy gondozottra  jutó lakóterület kevesebb volt, mint hat négyzetméter. A vizesblokkokból is kevesebb jutott, nem volt akadálymentes az épület, foglalkoztatók száma is elégtelen volt.

– Milyen pályázati forrásra „támaszkodtak”?
– Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati felhívására benyújtott komplex elképzelésünket, több mint százhetvenkét millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesített bennünket a kiíró, a Norvég Külügyminisztérium. A megyegyűlés további százhuszonkét milliót szavazott meg. Így, csaknem háromszázmilliót fordíthatunk az intézet korszerűsítésére.

– Mit érint a beruházás?
– A kis híján száztíz éves pszichiátriai részleg komplex felújítását, kilenc új foglalkoztató kialakítását. Tíz férőhelyes átmeneti részleget alakítunk ki a rehabilitációs részleg tetőterében. Emellett a mosoda felújítása, mosodai gépek beszerzése, utak, járdák, parkolók felújítása, kialakítása szerepelt a pályázatban.

– Hogyan oldották meg egy bentlakásos intézménynél a lakók átköltöztetését?
– A lakókat meglévő lakóotthonainkban és a tornaterem átalakításával sikerült elhelyeznünk.

– Mikorra végeznek a felújítással?
– A beruházás befejezését augusztus végére tervezzük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!