Közélet

2010.01.02. 15:42

A válság ellenére jó évet zártak a szomszédban

Bastrnák Tibor december 30-án megtartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját. A város polgármestere szerint a válság ellenére sikeres évet tudhatnak maguk mögött, idén pedig több új fejlesztést is terveznek.

Sárai E.

Bastrnák elsősorban a számok tükrében értékelte a 2009-es esztendőt. Kiemelte, hogy külső forrásból több mint 2,8 millió euró folyt be a városkasszába. A hivatal által elkészített negyven pályázatból 14 sikeres volt. 

Ezek közt voltak kisebb és nagyobb volumenű projektek, melyek érintették az idősebb és a fiatalabb lakosságot egyaránt. A tavalyi évben például készült el a Duna-parti kerékpárút, melynek átadása óta is nagy a kihasználtsága. Három sportpályát épített a város, felújítottak több óvodát és iskolát is. Megindult a régóta tervezett revitalizációs folyamat a Holt-Vágon.

Ami a jövőt illeti, a polgármester elmondta: Észak-Komárom 2010-re tervezett költségvetése 2,56 millió euró, melynek nagy részét meghatározott célokra fordítják, így a szolgáltatások biztosítására és az oktatási intézmények működtetésére. Az idei nagy fejlesztések közül kiemelte a Munka Utcai Általános Iskola több mint 1,2 millió eurós korszerűsítését és a Vág parti kerékpárút kiépítését. Az erre vonatkozó pályázati szerződést, melynek összértéke 1,4 millió euró, már aláírták. A fejlesztésnek hála egy 8 kilométer hosszú bicikli utat alakítanak ki, főleg felújítással.

Észak-Komárom vezetése a napokban kaphat választ a Kossuth tér revitalizációs pályázatának elbírálásáról. Siker esetén teljesen új arculatot kapna a város egyik központi része, ahová a tervek szerint egy zöldövezet is kerülne. A tér mellett júniusig kell megépülnie a második körforgalomnak, erre vonatkozóan a Szlovák Útkezelő Vállalat már kiírta a közbeszerzési pályázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!