Közélet

2009.12.30. 09:21

Nem cserélnek, vásárolnak

Még alig ért véget a karácsonyi vásár, már újabb akciók várják az üzletek a vásárlókat. Jó hír azoknak, akinek nem tetszett a karácsonyi meglepetés: a legtöbb üzletben január első napjaiban még lehet cserélni.

Müllner Helga

A Vértes Centerben szerdán azt láttuk, hogy a két ünnep között sokan nézelődnek az üzletekben. Az egyik műszaki cikkeket árusító áruház pénztáránál is egymást váltják a vevők, sokan érvényesítik a termék garancialevelét a vevőszolgálati pultnál. A sorbanállók között végzett gyors közvélemény-kutatásunkból kiderül: szinte mindenki új terméket vásárolt, nem pedig karácsonyra kapott műszaki cikket hozott vissza. Toperszer Antal például egy dupla rezsót vett tegnap. Hogy miért akkor? Mint mondja, korábban nem volt rá ideje, mert múlt hét kedden költözött.

Kiss Ernőné a sapka-sál stand eladója is azt tapasztalta, hogy nem vásároltak le egyetlen karácsonyi ajándékot sem, sőt, a két ünnep között is vannak új vásárlóik.

Egy kisebb ruhaüzletben az eladó arról számol be, hogy hétfőn három terméket cseréltek be. A center egyik nagyobb ruhaáruházában a kecskédi Varsányi Noémi arról beszél, hogy lányával most értek rá bevásárolni, nem különösebben az akciók vonzották őket.
– Minden érdekel bennünket, kabát, pulcsi, nadrág, cipő. Nélküle nem egyszerű ruhát venni. Egy nagyobb gyerek már megérti, hogy pénzt kap karácsonyra – mutat lánya felé Noémi.

Bodnár Nikolett Esztergom-Kertvárosból, Farkas Nikolett Bajnáról érkezett tegnap Tatabányára vásárolni. Ők már a szilveszteri ünnepi öltözéket keresik, és mint elmondják: semmiképpen nem mennek haza üres kézzel. Elsősorban hosszított, ruhaszerű felsőt szeretnének. Azt veszik meg, ami tetszik, nem feltétlenül az akciósat. Pócza Szilvia nadrágot vásárol a kislányának a centerben. Ők sem a leárazás miatt tértek be, hanem mert a lány több ruháját kinőtte.
– Nálunk már bevett szokás, így független a karácsonytól, hogy tizennégy munkanapon belül cseréljük ki a még nem hordott árut, akik sportklub kártyával rendelkeznek, ez az idő hat hétre bővül – tudjuk meg Zentai Zoltán üzletvezető-helyettestől a Hervis sportáruházban. A Hervisbe december huszonhetedikétől folyamatosan visznek vissza termékeket, főleg textilárut és cipőt. Ebben az időszakban a sportáruház áruátvétele értékben a megszokott négy-ötszöröse.

– Nem hoztak vissza semmit. Úgy látszik, hogy mindenkinek tetszett az ajándék. Most mintha még több lenne a vásárló, mint karácsony előtt. Sok buli lesz a városban szilveszterkor, mindenki új ruhát akar. Mindenki csillogni fog, most nagyon megy a flitter. A tiniknek nem mernek ruhát venni a szülők, sokan pénzt kaptak, amit most vásárolnak le. December huszonhetedikén már új árut kaptunk, gyönyörű alkalmi ruháink vannak már négyezer forintért – mondja el tapasztalatait Rusz Éva, a mozgólépcső melletti ruhaüzlet alkalmazottja.

Völgyesi Éva, a Fő téri Alexandra könyváruház vezetője is úgy látja, sokan jönnek vissza levásárolni az ajándékba kapott könyvet, de hozzáteszi, sokan nem tudják, hogy ez csak nyugta ellenében lehetséges. A cserelehetőség január elejéig él. Dr. Ignéczi Judit nem cserélni jött: jövő évre vásárolt naptárat és egy Polcz Alaine könyvet vásárolt, mert most volt rá ideje.

Könnyebb lehet az árucsere, ha ezeket betartjuk
* Akciós áru cseréjére  lehetőségünk van jogos reklamáció esetén, kivéve, ha az árcsökkenést kiváltó ok az a bizonyos hiba volt.
* Mindenképpen próbáljuk óvni a gyári csomagolást.
* Őrizzük meg a számlát, nyugtát, jótállási jegyet.
* Ne mossuk ki, ne hordjuk, ne használjuk, ha nem tetszik.
* Az internetes áruházakon keresztüli vásárlásnál a ellemző gond, hogy az ünnepekre nem érkezett meg a kiválasztott termék. Ha okafogyottá válna a vásárlás, nyolc napon belül akkor is elállhatunk a vételtől, ha ez a honlapon esetleg külön nincs is feltüntetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!