Közélet

2009.11.09. 10:13

Öveges Józsefre is emlékeztek Szákszenden

Címkék#szákszend

Pillepalack préselés, a településen örökbefogadott területek meglátogatása, gondozása, természettudományos vetélkedő és még számtalan érdekes, szórakoztató program várta az őszi szünetet követően a szákszendi diákokat az iskola ÖKO-hét rendezvényén.

Kemma.hu

A hagyományoknak megfelelően a gyerekek egy történelmi kor életét is feldolgozták, így kerülhetett sor a középkor matematikájának, kémiájának, zászlóinak és fegyvereinek megismerésére, miközben az alsó tagozatosok Mátyás királyról szóló meséket dolgoztak fel és dramatizáltak.

A programsorozat – mint mindig – ezúttal is az intézmény névadójának, Öveges Józsefnek az emléknapjával zárult, aminek most az adott hangsúly, hogy 30 évvel ezelőtt hunyt el a közkedvelt fizikaprofesszor. A péntek délelőtti megemlékezésen László Kálmán polgármester mellett, a képviselő-testület több tagja is tiszteletét tette.

Elsőként a fizika varázslójának is nevezett Öveges József életútjával ismerkedtek meg a jelenlévők melynek két epizódjáról még ma is kevesen tudnak: 1920. július 4-én pappá szentelték, illetve tatai pedagóguspályája során ő honosította meg a városban a jégvitorlázást.
Kezdő tanár korától kezdve szívesen tartott előadásokat. 1945 után vált – a rádió révén – országosan is ismert előadóvá. 60 éves is elmúlt, amikor Magyarországon megindultak a tévéadások, s hamarosan kiderült, hogy ez az ő legigazibb működési területe. Televíziós szerepléseivel lett igazán közismert és kedvelt egyéniség az egész országban. Jó fizikus, jó tanár és jó előadó volt, aki 1979 szeptemberében hunyt el – ezt már Hirják Gáborné tagintézmény-vezető idézte fel.

Hat évvel ezelőtt határoztak úgy Szákszenden, hogy névadót választanak az iskolának. Olyan személyt kerestek, aki személyes példájával is képes utat mutatni a fiatal generációknak, így nem volt kérdéses, hogy Öveges József legyen az, akinek emléktábláját a hat évvel ezelőtti avatást követően immár második alkalommal koszorúzták meg Szákszenden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!