Közélet

2009.11.22. 13:27

77 évesen negyedik szakvizsgáját tette le az orvos

Dr. Ferenczy Miklós igazi polihisztor. Ezt 78. születésnapjának megünneplése előtt is bizonyította évtizedeken át. Néhány hónapja viszont azt is, hogy nem csak a jó pap tanul holtáig, hanem az olyan kiváló orvosok is, mint ő.

Palásti Péter

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Ferenczy Miklós legelső könyvével és édesapja fűrészével
[/caption]A dunaalmási orvos nyár közepén tette le negyedik szakvizsgáját rehabilitációból. Akkor még 77 évesen természetesen ő volt a legidősebb „diák”. Azért vállalkozott erre, mert nyugdíjas évei alatt a visegrádi rehabilitációs szakkórházban dolgozik heti két alkalommal.

A szegedi egyetem befejezése után kilenc évvel később került Dunaalmásra, azóta viszont a község legismertebb embere lett. Népszerűségét csak fokozta, hogy rögtön kutatni kezdte Csokonai Vitéz Mihály legendás múzsájának, Lillának az élettörténetét, aki a település fölé magasodó templomdombi temetőben alussza örök álmát. Nem csak könyvet írt róla, de létrehozta azt az emlékszobát, mely ma is látogatható a művelődési házban.

Ám nem csak orvosként és helytörténészként tevékenykedett dr. Ferenczy Miklós, hanem református lelkészként is azt követően, hogy 1984-ben elvégezte a teológiát Debrecenben, majd lelkésszé szentelték Kaposváron. Közben 32 könyve jelent meg. A legutóbbi hajdani kollégájáról, Torkos Justus János orvosról és a dunaalmási víz gyógyhatásairól.

Évtizedeken át volt tanácstag, önkormányzati képviselő, de még alpolgármester is. Munkáságát díszpolgári címmel, aranygyűrűvel és megyei kitüntetéssel egyaránt elismerték a szakmai díjakon kívül.
Életművét már csak családja történelmi történeteivel szeretné kiegészíteni, s abban szólni fog arról a fűrészről is, amit még édesapja használt, s mára ugyancsak kiállítási tárgy lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!