Közélet

2009.09.29. 11:42

Példakép: Anikó a nőkért is harcol, nem csak a dupla gyesért

Sokat hallhattunk néhány éve a szomori Bederna Anikóról. Az ő közbenjárása kapnak ma az ikres anyukák dupla összegű gyest. A háromgyerekes édesanyának a gyes rendszerének újabb módosításairól is van véleménye, de beszélt a családról, a karrierről.

Müllner Helga

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bederna Anikó: egy nő legyen szexis, okos, takarítson, süssön, de mennyi munkával?
[/caption] Miután már bekopogtattunk Bederna Anikóhoz, kisegített: ha úgy keressük a faluban, hogy az „ikres Anikó”, mindenki azonnal rábök a házukra. Miközben haladunk beljebb a lakásukban megjegyzi:

– Gömbölyűbb lett a világ, amióta férjem van. Az ő nyugodt átgondoltsága adja a hátteremet. Én vagyok az aktívabb kettőnk közül, ő végtelenül kiegyensúlyozott és megfontolt. Kiegészítjük egymást: én húzom őt, ő fog vissza engem – fogalmazza meg legpontosabban magát. A család többi tagja nagyot nőtt, amióta a 2005-ben Példakép-díjjal kitüntetett édesanya a „reflektorfénybe” került: Sára nyolcadikos, az ikrek, Luca és Zita tízévesek.

Az ikrek születésével változott meg minden 2000-ben. Ahogyan Anikó fogalmaz: nem volt egyszerű. – Tél volt, két újszülöttel és egy három és féléves gyerekkel éltünk egy picike házban. Sára egy idő után azt kérte tőlünk, hogy vigyük vissza a kicsiket a kórházba. Már akkor is felröppent a hír, hogy megszűnik a szocpol, ezért gyorsan elkezdtünk építkezni. A férjem egyfolytában dolgozott úgy, hogy közben a babáktól sokszor három órát sem tudtunk aludni – emlékezik.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A család kedvenc diófája: naponta szívesen másznak föl rá a lányok
[/caption]

Fotókat nézegetünk a falon. Az ikrek apukájuk karjában a szülőszobán, a három lány édesanyjával, majd a kertben, nyakig sárosan. Anikó szereti fotózni a lányait, különösen a véletlenül elkapott pillanatokat. Egy ilyenre figyelünk fel az ebédlőasztal mellett. A kislányok, overálba öltöztetve ülnek a szánkón. Anikó meséli: akkora hó volt, hogy nem tudta tolni a babakocsit. A postára viszont el kellett jutniuk. Az etetőszéket erősítette a szánkóra, Sára, a legnagyobb lány fogta az egyik kicsit, hogy le ne essen.

Egy nő legyen szexis, okos, takarítson, süssön: de mennyi munkával?

Brüsszelben leírták 1995-ben az ikerjogokat Ikrek minden jogállásban címmel. Anikó is erre támaszkodott, amikor felvette a harcot, hogy dupla gyes járjon az ikres szülőknek. Az írás kilencedik pontja „verte ki a biztosítékot”. E szerint: az ikres családok csaknem fele válással végződik, az ilyen családokban növekszik a kábítószer-használat veszélye. – Jókor voltam jó helyen? Annyira kétségbe voltam esve? – veti fel.

Munkáját 2005-ben Példakép-díjjal ismerték el. Könyvírásba is kezdett, abbahagyta, mert nagyon mély dolgokat hozott fel belőle. Az ikres tudnivalók mellett a nők mostani helyzetét is érintette volna a könyvben, hiszen – ahogyan fogalmaz – a média azt sugallja, hogy egy nő a gyermeknevelés mellett legyen szexis, okos, takarítson, tudjon sütni, de arról nem beszélnek, hogy ez mekkora munkával jár.

– Továbbra is úgy gondolom, hogy mielőtt a gyes idejét rövidítik, előbb a hátteret kellene megteremteni, hogy az anyuka vissza tudjon menni dolgozni a munkahelyére. A mai nagymamák még aktív korúak, nem tudnak úgy segíteni, mint régen.

A mai helyzet sem segíti a családokat – váltunk témát Anikóval. Jó megoldásnak tartja a családi napköziket is. Amikor ő volt gyerek, még működtek vállalati bölcsődék.
– Három gyereket várunk haza mindennap az iskolából. Három gyerek nem egyel több, mint a kettő. Komoly munka – teszi hozzá.
Aktuális kérdés a továbbtanulás. Sára nyolcadikos, édesanyja szerint jó esze van. Erősebb középiskolát keresnek neki. De hol? Tatabányára, Esztergomba ritkán járnak buszok, így valószínűleg marad Budapest, és a csaknem három óra ingázás.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Négy a „kislány”: Sára, Zita, Luca az édesanyjukkal. Sára nyolcadikos, továbbtanulás előtt áll, az ikrek tíz évesek
[/caption]

– Tanulás, tanulás, tanulás – úgy véli az édesanya, csak ez lendítheti tovább a családokat. Anikó is nagyon sok továbbképzésen vett részt. Fogtecnikusi mestervizsgáját még akkor szerezte, amikor egy tanfolyam díja egy fél autó árába került. Inkább jártak évekig egy öreg Moszkviccsal. Tanult a píártól kezdve a kommunikációig, a marketingen át a mediációig, az üzleti etikáig sok mindent.

Az itt megszerzett ismereteinek köszönhetően hozta össze a sors dr. Czeizel Endre orvos-genetikussal. A 2008-as kunhegyesi ikertalálkozó feltétele volt, hogy szponzort találjanak. Anikó egy tatabányai vállalatot keresett meg, az ő termékükhöz adta a nevét a világhírű professzor. A cégnek annyira megtetszett Anikó szervezőkészsége, hogy később munkát is ajánlottak neki, így dolgozhatott együtt dr. Czeizel Endrével és munkatársaival, amelyre nagyon büszke.

Szemelvények az ikerjogokból

- Az ikreknek, többes ikreknek és családjaiknak teljes törvényes védelemre van joguk mindenfajta diszkriminációval szemben.

- A családtervezésre vállalkozó pároknak és azoknak, akiknek meddőség elleni kezelésre van szükségük, joguk van ahhoz, hogy minden információt megkapjanak a többes fogamzást elősegítő tényezőkről, valamint hogy a nagyobb számú iker többes ikerterhesség esetén a magzatok számának csökkentése mellett döntsenek.

- Azoknak a családoknak, ahol az ikrek egyike fogyatékkal születik vagy meghal, szükségük van arra, hogy olyan szakemberektől kapjanak tanácsot, illetve segítséget, akik kellő érzékenységet tudnak tanúsítani a fogyatékos gyermek születése által kiváltott reakciók, illetve a gyermek halála miatt érzett gyász iránt.

- Azoknál az ikerszülésből származó újszülötteknél, csecsemőknél, fiataloknál és az ilyen gyermekeket nevelő családoknál gyakoribb a betegség, a kábítószer-fogyasztás, a gyermekek és a házastárs bántalmazásának kockázata, valamint a válás gyakorisága, akik nem kapnak megfelelő segítséget.

(Nyilatkozat és alkotmánylevél (charta) a kettes- és többes ikrek jogairól és szükségleteiről (Fernand Leroy: Ikrek minden jogállásban. Bruxelles. De Boeck Egyetem 1995.)

Munkáját 2005-ben Példakép-díjjal ismerték el. Könyvírásba is kezdett, abbahagyta, mert nagyon mély dolgokat hozott fel belőle. Az ikres tudnivalók mellett a nők mostani helyzetét is érintette volna a könyvben, hiszen – ahogyan fogalmaz – a média azt sugallja, hogy egy nő a gyermeknevelés mellett legyen szexis, okos, takarítson, tudjon sütni, de arról nem beszélnek, hogy ez mekkora munkával jár. Szemelvények az ikerjogokból - Az ikreknek, többes ikreknek és családjaiknak teljes törvényes védelemre van joguk mindenfajta diszkriminációval szemben.

- A családtervezésre vállalkozó pároknak és azoknak, akiknek meddőség elleni kezelésre van szükségük, joguk van ahhoz, hogy minden információt megkapjanak a többes fogamzást elősegítő tényezőkről és hogy a nagyobb számú iker többes ikerterhesség esetén a magzatok számának csökkentése mellett döntsenek.

- Azoknak a családoknak, ahol az ikrek egyike fogyatékkal születik vagy meghal, szükségük van arra, hogy olyan szakemberektől kapjanak tanácsot, illetve segítséget, akik kellő érzékenységet tudnak tanúsítani a fogyatékos gyermek születése által kiváltott reakciók, illetve a gyermek halála miatt érzett gyász iránt.

- Azoknál az ikerszülésből származó újszülötteknél, csecsemőknél, fiataloknál és az ilyen gyermekeket nevelő családoknál gyakoribb a betegség, a kábítószer-fogyasztás, a gyermekek és a házastárs bántalmazásának kockázata, valamint a válás gyakorisága, akik nem kapnak megfelelő segítséget.

(Nyilatkozat és alkotmánylevél (charta) a kettes- és többes ikrek jogairól és szükségleteiről (Fernand Leroy: Ikrek minden jogállásban. Bruxelles. De Boeck Egyetem 1995.) Három gyermek nem eggyel több, mint a kettő, vallja a lányok édesanyja Bederna Anikó: egy nő legyen szexis, okos, takarítson, süssön, de mennyi munkával? Négy a „kislány”: Sára, Zita, Luca az édesanyjukkal. Sára nyolcadikos, továbbtanulás előtt áll, az ikrek tíz évesek A család kedvenc diófája: naponta szívesen másznak föl rá a lányok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!