Közélet

2009.09.30. 08:28

Ötvenésen már nem kellett a nő - hatmillió forint is lehet a bírság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azzal kereste meg a regionális munkaügyi központ Tatabányai Kirendeltség és Szolgáltató Központját, hogy szívesen segítene azoknak, akiket foglalkoztatás körében diszkrimináció ér.

Müllner Helga

– A hatóság április elsején megkezdte A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése című ötvenegy hónapig tartó országos projektjének megvalósítását.

Ha a foglalkoztatást nézzük, a törvény húsz védett tulajodnságot is felsorol: például ha valakit egy állásinterjún kora, neme, vallása vagy politikai hovatartozása miatt utasítanak el – mondta elöljáróban dr. Kócza Júlia megyei esélyegyenlőségi referens, aki Esztergomban az Esélyek Házában keddenként 9–13 óra között tart ügyfélfogadást. Minden hónap utolsó hetében más-más megyei kistérségben szeretnének hasonlót bevezetni.

Már konkrét megyei esetről is be tudott számolni. Egy hölgy a munkát csak azért nem kapta meg, mert az ötvenedik életévét betöltötte, és az állásra végül egy tapasztalatlanabb és fiatalabb jelöltet vettek fel. Bár a hölgy utólag már nem akarta ezt az esetet jogi útra terelni, dr. Kócza Júlia szerint a hatóság eljárást tud indítani.

A munkaadót eltilthatják a jogsértéstől vagy a határozatot nyilvánosságra hozathatják. Bírság is kiszabható, ennek összege ötvenezertől hatmillió forintig terjedhet. A panaszosnak egyébként csak valószínűsíteni kell a sérelmet és a védett tulajdonságot, a munkaadó bizonyítja, hogy ezt nem sértette meg.

Baloghné Csontos Gizellától, a tatabányai munkaügyi kirendeltség igazgató-helyettesétől megtudtuk: bármikor helyet adnak Tatabányán is egy hasonló ügyfélfogadásnak, erről az érdeklődőket plakátokon tájékoztatják. A foglalkoztatás körében ért diszkrimináció híre egyelőre egyetlen esetben sem jutott el a tatabányai regionális központig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!