Közélet

2009.09.22. 15:44

Kuglics néni még emlékszik a kanonokrendi kastélyra

Címkék#Súr

Makó Lajosné Kuglics Erzsébet nagyapja ötven évig az uradalomban szolgált gazdasági cselédként. A kastélyt a Zichyek építették, majd egy osztrák kanonokrend költözött a falak közé, akinek a vezetőjét „nagyságos úrnak” hívták.

M. H.

Kuglics néni meséli: a nagypapa munkáját elismerték, ezt egy az 1938-ban kapott oklevél is bizonyítja, amely – igaz megsárgultan –, de most is ott lóg Kuglics néni lakásában az ajtó felett.

Nagyanyja is besegített az uradalomi munkában, mosni, vasalni járt, ha nagyobb vendégség érkezett az osztrák kanonokrend kastélyába, akkor főzött is. Ott volt például, amikor az 1910-es évek közepén József főherceg a faluba érkezett. Még egy öt pengőst is kapott a munkájáért.
Előkerülnek a régi fotók és az emlékek is. Kuglics néni meséli: a nagyanyja munkáját annyira megbecsülték a papok, hogy még Ausztriába is elvitték.

A front után elkergették a papokat, s Kuglics néni egyik rokona – aki a minőségi cipőgyárban dolgozott – ötletére megpróbálták nyaralónak megszerezni a kastélyt. Nem volt gazdája, s Kuglics néni emlékei szerint az akkori súri tanácselnök helyettes javaslatára kezdték elhordani az épületet. A legenda szerint több súri házban található az elbontott téglákból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!