Közélet

2009.09.19. 11:29

Járvány előtt: óvintézkedések iskolákban, munkahelyeken

Címkék#Tatabánya

Elővigyázatosak az iskolákban és a munkahelyeken, hogy megelőzzék az új influenzát. A doktor tanácsa: oltassuk be magunkat!

Müllner Helga

<extray Egyelőre nem hiányzik senki sem influenzás megbetegedés miatt a bakonysárkányi általános iskolából, de Benisné Manner Melinda igazgató arról számolt be, hogy felkészültek a megelőzésre.
– A védőnő hozott szóróanyagot, a jövő hétre tervezett szülői értekezleten a szülőket is külön tájékoztatjuk. Fertőtlenítő kézmosót beszereztünk, ha szükséges, bármikor felszerelhetjük – mondta Benisné Manner Melinda.

Az iskolába az ÁNTSZ is elküldte javaslatát: hogyan előzhető meg a betegség. Olyan alapvető dolgokra hívták fel a figyelmet, mint a kézmosás, amelynek amúgy is rendje van a bakonysárkányi iskolában. Javasolja az írás, hogy aki nem érzi jól magát, maradjon inkább otthon, pihenjen. Benisné szerint az emberek most talán többet foglalkoznak az új influenzával, mint amennyit a téma megérdemel.

Az ÁNTSZ és védőnők tájékoztatták Tatabánya legnagyobb általános iskoláját, Kodályt. A Herman-iskolával vonták össze, ezernél több gyerek jár ide. Csabai Józsefné igazgató sem tudott járványról beszámolni, bár az óhatatlan egy ekkora intézményben, hogy osztályonként ne hiányozzon egy-két diák.

Még nincsenek betegek

Újinfluenzás megbetegedésről egyelőre nincsen tudomása dr. Solti Hildának, a tatabánya, tatai és oroszlányi kistérségi ÁNTSZ tiszti főorvosának. Azt még nem tudni, hogy mennyi térítésmentes vakcina érkezik megyénkbe az országosan tervezett négymillióból.

– A fertőtlenítő kézmosókat már kitettük a mosdókba. A napközis kollégák például ebéd előtt megnézik, ki mosott kezet, ki nem. A diákokkal a megelőzésről is beszélgettünk. A higiénia a legfontosabb – mondta Csabainé.

A Güntner-Tata Kft.-nél mintegy ezer ember dolgozik. Solymár Endre ügyvezetőtől megtudtuk: úgy készültek fel az esetleges járványra, hogy saját epidemiológiai tervük van.

– Fertőtlenítő kézmosás, sűrített takarítás, maszkok beszerzése – sorolta a legfontosabb intézkedéseket az ügyvezető.
Eképzelhető az is, hogy a kézfogást mellőzik a dolgozók. Ezt ugyan nem rendelhetik el, a munkavégzést maszkban azonban igen. Az esetleges leállásra nem is gondolnak, az nagy probléma lenne. Solymár Endre bízik benne, hogy egy esetleges járványnál nem lépik túl a kritikus 10–12 százalékos megbetegedést. Arról is beszéltek, hogy a fontosabb beosztásban dolgozó kollégák – nem csak a vezetőség tagjai – beoltatásáról is gondoskodnának.

Dr. M. Kiss Péter Ácsteszér, Csatka és Aka háziorvosa praxisában sem volt még újinfluenzás beteg, csak influenza szerű megbetegedéssel találkozott eddig. Azt azonban ajánlotta, a járvány elkerülésére érdemes beoltatni magunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!