Közélet

2009.09.15. 09:56

Ebből nem lesz repeta

Egyharmadára akarja csökkenteni az iskolai étkeztetés támogatását a kormány a 2010-es évben. A terv hatásairól iskolákat kérdeztünk.

Mudri A.-Palásti P.

Tatán egyelőre egyik oktatási intézményben sem hallottak hivatalosan arról, hogy milyen változások lesznek a diákétkeztetésben. Az viszont biztos, hogy bármi is történjen, az nem érinti egyformán a különböző iskolákat.

Leginkább azért, mert a középfokú intézmények többségét a megyei közgyűlés tartja fenn, míg az általános sulikat – kettő kivételével – a városi az önkormányzat. Az alapítványi fenntartású Talentumba járó diákok ebédjeinek az árát például egészen biztos, hogy nem befolyásolja majd a jövőre várható módosítás, mert az idejáró 152 tanuló között egyetlen egy sincs, aki napközis lenne. Ebédet is csupán 23-an vesznek igénybe a közeli étteremben, ahol 440 forintot fizetnek a napi menüért. Elenyésző azoknak a száma, akiknek csupán a felét kell téríteniük, mert nagycsaládosok vagy szociális helyzetük miatt a különbözetet a Magyar Államkincstár biztosítja számukra.

Az Országgyűlés tér másik oldalán található Vaszary János Általános Iskolába jelenleg 842 gyerek jár. Közülük 208-an napközis ellátásban is részesülnek. Ők tízórait és uzsonnát is kapnak az ebéden kívül, s ezért 415 forintot fizetnek a szüleik naponta. Rajtuk kívül 168-an csak ebédelnek az isi konyháján, amiért a tanulóknak 300 forintot kell fizetniük, míg a felnőtteknek – mindenféle kedvezmény nélkül – 550 forintot.

A tatabányai Váci Mihály Általános Iskolában a déli órákban teli volt az ebédlő. Zöldbab leves, paradicsomos káposzta vagy paprikás krumpli és joghurt volt az ebéd. A hetedikes lányok már befejezték az ebédet. Azt mondják, hétfőn aránylag finom volt az étel, a paradicsomos káposztát megették. Holott nem is hússzelet, csak darált hús volt hozzá.
Megtudjuk, nehézséget okoz, hogy a norma már évek óta nem változott, így óhatatlanul egyre romlik a menza minősége. Emiatt egyre több az olyan gyerek, akiknek inkább rendelnek ebédet, vagy otthonról csomagolnak. Ezzel viszont még kevesebb pénzből kell kihozni az ételt, és a kör már be is zárul.

– Az is baj, hogy még a városon belül sem egységes a gyermekétkeztetés ára. Információink szerint nálunk valamivel drágább az étkezés, mint a többi iskolában. De még így sem vagyok biztos benne, hogy megfelelő tápanyagtartalma van ezeknek az ebédeknek. Repetát pedig évek óta nem tudnak adni a gyerekeknek – panaszolta Ferenci Györgyné.

Százötven forintot sem tud minden szülő adni
Ferenci Györgyné, a Váci-iskola igazgatója elmondta, iskolájukban a gyerekek választhatnak, hogy egyszer, kétszer vagy háromszor étkeznek. A 602 gyerek közül hetvennégyen háromszor, százharmincnégyen kétszer és százötvenöten egyszer étkeznek. Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, harmincan ehetnek ingyen és kilencvenegyen kapnak 50 százalékos támogatást.

– Sajnos azonban sokan még a támogatott étkezést sem tudják kifizetni. Az idén is jött már be hozzám több szülői is sírva, hogy az alsós, ingyen étkező gyereke tud csak enni, mert a 7., 8. osztályos fele arányban támogatott ebéd árát nem tudja vállalni. Holott az ebéd ilyenkor mindössze 152 forint naponta. Ha még drágább lesz az ebéd, akkor még többen nem tudnak majd fizetni – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!