Közélet

2009.09.19. 12:29

A romatelepek felszámolása nem elég

Száz romatelepet számolna fel a kormány. A kiemelt régiók között megyénk nem szerepel, pedig itt is szükség lenne a támogatásra.

Sz. A.

Kétmilliárd forintból száz romatelepet számolna fel a kormány, többek között Észak-Magyarországon, az észak-alföldi és a dél-alföldi régióban valamint a Dél-Dunántúlon. A szociális minisztérium a roma integrációs célokra összesen nyolcmilliárd forintos keretösszeget biztosít.

A romák így jobb környékre, jobb lakhatási körülmények közé költözhetnének. A tervek szerint kétszáz roma diplomást is foglalkoztatnának januárban a közigazgatásban képzettségüknek megfelelően.
Megkérdeztük Vörös Istvánt, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, mit szól ahhoz, hogy a mi régión nincs az említett területek között.

– Vannak problémás területek Komárom-Esztergom megyében. Tatabányán a Mésztelep és a Hatos telep például, vagy Oroszlányban a kerti dűlők. Ezeket sokan ismerik, de Ácsott, Jegespusztán is borzalmasak a körülmények. Sajnos, nálunk is vannak olyan lakótelepek, ahol elkélne a segítség – mondja Vörös István, aki szerint, noha nagy lépés a romatelepek felszámolása, nem csak így kellene kezelni a problémát. Komplex megoldást kell találni.

– Nem egyszerű kérdés ez. A lakhatás mellett az oktatásra, a munkahelyteremtésre, a képzésekre és nem utolsó sorban az egészségügyre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Persze az mindenképpen sokat számít, hogy jobb helyre költözhetnek a romák, de mi van, ha ott nem fogadják el őket, vagy ők nem tudnak beilleszkedni? Akkor senki se fogja jól érezni magát – vélekedik Vörös István.
Hozzátette: ha valaki jobb körülmények között él, az mindenképpen pozitív hatással van a mindennapjaira és az életére is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!