Közélet

2009.09.20. 19:57

13,5 milliárd plusszal szóba se jönne a kórházi éhségsztrájk

Felmerült: akár éhségsztrájkba is kezdenének a kórházigazgatók, ha nem kap elég pénzt az egészségügy. Van, aki szerint ez etikátlan, más szerint az okokról kell beszélni.

F. K. - M. A.

 Megállapodástervezetet fogadtak el a kórházi szakmai szervezetek képviselői és az egészségügyi miniszter: a kormány nem zárkózik el attól,  hogy többletfinanszírozást biztosítson az egészségügynek. Ha aláírják a megállapodást, nem tartják meg az október 7-ére tervezett megmozdulásokat, amelyben a tervek szerint negyven kórház vezetője akár éhségsztrájkba kezdene.

Etikusnak tartja, hogy egy orvos éhségsztrájkkal fenyegetőzzön? – kérdeztük meg két kórházvezetőtől.

Dr. Varga Győző, a Dorogi Szent Borbála Szakkórház és Szakorvosi Rendelő Kht. ügyvezető igazgatója:
– Az egészségügyi dolgozókhoz méltatlan tiltakozási forma a sztrájk, az éhségsztrájkról nem is beszélve. Nem fogjuk beszüntetni a munkát, éhségsztrájkba sem kezdünk. Abban viszont egyetértünk, hogy anyagi források nélkül kilátástalan helyzetbe kerülnek a fekvő-és járóbetegeket fogadó intézmények.

Dr. Kovács József, a megyei Szent Borbála Kórház főigazgatója:
– Nem az éhségsztrájkról, hanem a kiváltó okokról kell beszélni. Kórházunkban, mint az ország többi intézményében, az utolsó negyedévre a bázisfinanszírozás alapján az eddigi pénznek a nyolcvan százalékát kapjuk meg. Éppen szeptemberben, októberben, novemberben növekszik a betegszám, decemberre éri el a tetőpontját. A legtöbb beszállító év végén hozza a számlákat - vallja az igazgató.

Mint mondja, egyszerre kellene megoldani a magasabb betegszám, a számlák, a csökkent finanszírozás problémáját. Ez szinte lehetetlen. Emiatt juthatott néhány kollégám olyan érzelmi szintre, hogy az éhségsztrájkkal próbál demonstrálni – mondta a főigazgató.
Kitért arra is: az OEP-től kapott pénzből kell fedezniük a működési költségeket: 60–65 százalékát a bérköltségek, 35–40 százalékát a gyógyszerbeszerzések és a rezsi teszi ki. Ezeket nem lehet már csökkenteni.

Megtudtuk: a kormány a válság miatt 13,5 milliárd forintot zárolt a gyógyító-megelőző kasszából. A főigazgató szerint, ha a költségvetési törvénynek megfelelően ezt a pénzt az egészségügyre fordítanák, nem kellene kórházvezetői sztrájkról, éhségsztrájkról beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!