Közélet

2009.09.19. 15:42

1000 eurós kérdés: félnünk kell, mert magyarok vagyunk?

Tatabánya akár ezer euróval is támogathatja az észak-komáromi Szent István szobor környezetének rendbehozatalát.

Mudri Anna

Bastrnák Tibor, észak-komáromi polgármester, a Szent István szoborbizottság elnöke levélben kereste meg a komáromi járási és a Komárom-Esztergom megyei településeket, hogy segítsenek a Szent István szobor környezetének felújításában.  Bastrnák hozzátette, szinte mindenütt támogatták a kezdeményezést.

Bencsik János, Tatabánya polgármestere elmondta, előterjesztése két támogatási formát is tartalmaz. Amennyiben a város költsége lehetővé teszi, akkor 1000 eurós támogatást adnának a szobor környékének méltóvá tételére. Ha ez nem lehetséges, akkor a másik változat alapján a képviselők a saját fejlesztési kereteikből segíthetnének a Észak-Komáromnak.

– Ez utóbbi támogatási formával éltünk akkor is, amikor a Rákóczi Szövetségen keresztül a felvidéki, magyar általános iskolások ösztöndíját támogattuk, vagy amikor a kárpátaljai, beregszászi magyar tannyelvű felsőoktatási intézménynek adtunk támogatást – mondta Bencsik János.
De a két állam közötti feszéltséget nem növelheti, hogy Magyarországról is segítik a szlovák részről vitatott szobor környezetének felújítását?

– Visszakérdezek: félnünk kell azért, mert magyarok vagyunk? Tényleg feszültséget okoz, ha a közös történelem, közös sors emlékeit támogatjuk? Nem hiszem. Csak arra kell figyelni, hogy egymás történelmét és kultúráját tiszteletben tartsuk. Ráadásul Szent István egy soknemzetiségű állam királya volt. Az ő idejében fel sem merült, hogy feszültséget keltsenek a nemzetiségek között. Azt viszont el kell ismernünk, a gesztus egyben a magyarság összefogását, szolidaritását is jelképezi. Az pedig, hogy Bastrnák Tibor az összes komáromi járási, Komárom-Esztergom megyei települést megkereste, érthető. Egykor egy vármegye volt a terület – válaszolta Bencsik.

A polgármester emlékeztetett arra is, a tatabányai Turul szobor felállításakor is az egykori vármegye segített. Ma Szlovákiához tartozó települések is támogatták a Turul elkészítését.
– Ha csak a viszonosságra, és köszönetre gondolok, akkor is nemes gesztus lenne Tatabánya részéről a segítség – összegezte Bencsik János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!