Közélet

2009.08.05. 17:44

Tojás és cseresznye nagyságú jég hullott - Fotókkal

Mocsán tojásnyi, Tatán cseresznye nagyságú jég hullott kedden. Szerdán a megyeszékhelyen volt nagy felhőszakadás.

Petrik József

  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pszotáék védekeznek, tatai házukba kedden újra betört a víz (Fotó: Kiss T. József)
[/caption] Tatabányán csak borús volt az idő kedden. Néha dörgött, néha villámlott, de eső nem esett. Aztán szerda délután a megyeszékhely fölött is kinyíltak az ég csatornái. Igazi, kiadós nyári zápor verte a várost. De kanyarodjunk vissza a kedd estéhez!

– Tatán nagyjából cseresznye és borsó nagyságú jégverés volt – mondta Gerlei Tamás, az önkormányzat főkertésze. – Agostyánban még ennyi sem esett. Ez az időjárás elsősorban a növényeket viselte meg. Úgy gondolom, Tatát a vihar széle érhette el. Talán Mocsán nagyobb gondokat okozott a zápor.
– Nálunk a legnagyobb jégdarabok elérték a tojás méretét – emelte ki Treier Imréné, Mocsa jegyzője. – Eddig azonban különösebb károkról nem érkezett hivatalunkhoz bejelentés, még a nagy esőt is jól bírták a vízelvezető csatornák.

Bajon, Schunder Tibor polgármester arról szólt, hogy néhány szem babnagyságú jég esett a Szőlőhegyen, eső pedig alig. Naszály a nagy esőt ugyan nem úszta meg, de a vihar gyorsan elvonult – tudtuk meg a Kozenkov Andrásnétől, a helyi képviselőtestület tagjától.

A közelmúltban Neszmélyre csapott le többször is nyári zivatar. Most megúszták, erről számolt be Ruzsa Anna, a község jegyzője.
A tűzoltóknak Nagyigmándon egy családi ház kertjéből kellett 30 köbméter vizet elvezetni és egy picéből pedig kiszivattyúzni a felgyülemlett csapadékot. A Nagyigmándot Szákszenddel összekötő útra rádőlt egy fa, ám a tűzoltóknak félóra sem kellett ahhoz, hogy szabaddá tegyék az aszfaltot.

A viharkárokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a helyszíni szemléket követően 30 napon belül az érintett önkormányzatoknak a területileg illetékes Magyar Államkincstárnál kell bejelenteniük a vismaior igényüket.

Nem nyelt a csatorna

Június 11-ét úgy élte át Pszota Attila és párja Balogh Ibolya, hogy soha többet ne forduljon velük elő ilyen eset. A lezúduló eső eláztatta Mikszáth utcai lakásukat. Kénytelenek voltak az emeletre költözni, menteni, amit lehet. Augusztus 4-én megismétlődött a baj. A mintegy 50–60 milliméter csapadékot nem tudta elvezetni a csatorna. Az utcában húzódó szennyvízcsatorna megtelt vízzel, hömpölygött a csapadék és szennyvíz keveréke. Pszotáék az ÉDV Zrt.-nek, az önkormányzatnak is jelezték problámájukat, érdemben nem történt változás.

Pszotáék védekeznek, tatai házukba kedden újra betört a víz (Fotó: Kiss T. József) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!