Közélet

2009.08.22. 15:00

Saját csiszolású lencsékkel kémlelik az eget

Címkék#Tarján

Szerencsés időpontban találkoztak az idén az amatőr csillagászok a Tarjáni Német Nemzetiségi Táborban, hiszen az első három éjszaka derült égbolton figyelhették a hullócsillagokat és a Tejutat.

M. A.

 Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára elmondta, eddig körülbelül háromszázan mentek el az augusztus 19–23 közötti táborba, és nagyjából száz, különböző méretű távcsövet állítottak fel a szabadban.

– Újdonság az idén, hogy szabadtéri csiszolóműhelyt állítottunk fel, ahol a régi idők módszereivel készítünk távcsöveket. Ezt azért is szerveztük, mert az idén 400 éve kezdtek távcsövet használni a csillagászok. Éppen ezért a tervünk az, hogy a 400. évfordulón, a négynapos táborba négyszáz amatőr csillagász látogasson ki – mondta Mizser Attila. Megtudtuk, az éjszakai égboltfigyelés mellett előadásokat is tartanak délutánonként.

Mizser Attila kiemelte a kínai teljes napfogyatkozásról szóló beszámolót, és Éder Iván asztrofotós előadását a digitális égboltfényképezésről. Mivel a táborba sok kisgyereket is elvittek a csillagásszülők, felállítottak egy csillagászfoglalkoztatót is, ahol egy tanárnő tart kézműves programokat az apróságoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!