Közélet

2009.08.21. 10:44

Nyolcan vehettek át elismerő oklevelet Környén

Címkék#Környe

Évek óta hagyomány, hogy az önkormányzat az augusztus 20-ai, Szent István király tiszteletére rendezett ünnepségének keretében ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel öregbítik a község hírnevét, vagy hosszú évek áldozatvállalásával vívják ki a település közösségének megbecsülését.

kemma.hu

A csütörtöki megemlékezésen nyolcan vehettek át elismerő oklevelet.
„A magyarok ősi hite szerint a test éhségét csillapító kenyér megszentelt dolog, az élet elsődleges forrása… Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy a magyar nyelvben a megélhetés, az élet szavunk egyik szinonimája, megfelelője a kenyér, akkor egy újabb összefüggést is találunk. Szent István a magyar állam megalapításával népének életet, megélhetést, azaz kenyeret biztosított.” – kapcsolta össze az élet fogalmát Szent Istvánnal és a kenyérrel ünnepi beszédében Beke László csütörtökön, a környei Millecentenáriumi Emlékparkban.

A polgármester a múltidéző gondolatai után az önkormányzat nevében Pákozdi Ferenc alpolgármesterrel, valamint a helyi Német Kisebbségi Önkormányzat képviseletében Bogár Ferencnével és Wéber Istvánnal koszorút helyezett el az Árpád Emlékműnél, majd Bedi Sándor plébános szentelte meg az új kenyeret, amelyre Szemeti Ferenc tiszteletes osztott áldást.

Hagyomány, hogy a környei önkormányzat az államalapítás ünnepén ismeri el azok tevékenységét, akik kiemelkedő teljesítményükkel öregbítik a község hírnevét, vagy hosszú évek áldozatvállalásos ténykedésével vívják ki a település közösségének megbecsülését. A csütörtöki megemlékezésen a képviselő-testület döntése alapján nyolcan vehettek át elismerő oklevelet Beke László polgármestertől.

Az Év sportolója a nyolcszoros Magyar Bajnok Béres Bence lett, Környe község sportjáért elismerésben részesült Rózsa Flórián, Környezetvédelmi díjat vehetett át Pákozdi Ferenc. A Partnerkapcsolatok díját a felsőpatonyi Horváth Zoltánnak ítélte a testület, Közművelődési díjban részesült László Márta táncpedagógus, Pedagógiai díjban Vanyáné Kalocsai Mária óvodapedagógus, Szommer Jánosné tevékenységét Közegészségügyi díjjal ismerték el, míg Környe Község szolgálatáért díjat vehetett át Szemeti Csaba.

A Német Nemzetiségi Dalkör, s helyi fiatalok előadásával színesített megemlékezést gulyásparti és utcabál követte a Sportpályán, majd este tíz órakor a szervezők a már megszokott tűzijáték helyett lézershow-al kápráztatták el a vendégeket, akik számára a technika Környe címerét is a vászonra varázsolta.  

Az év sportolója: Béres Ferenc
A 17 éves fiatalember két éves korától él Környén, jelenleg az oroszlányi Lengyel József Gimnázium hatosztályos tagozatának 10. osztályos diákja. Öt évesen ismerkedett meg a korcsolyázással, s azóta készül az ötkarikás játékokra. Korábban Tatabányán Lugosi László tanítványaként érte el a szebbnél-szebb sikereket, s tíz éves korától Budapesten, Bánhidi Ákos irányításával edz.

15 országos csúcs köthető a nevéhez, nyolcszoros Magyar Bajnok, két éve az olimpiai keret tagja. Idén először vehetett részt felnőtt versenyeken, amelyeken fiatal kora ellenére reményteljes eredményeket ért el: a koppenhágai csapatbajnokságon az együttes tagjaként aranyérmet szerzett, Salt Lake Cityben 1000 méteren 25. helyen végzett, Naganoban 1500 méteren 16. lett, Szófiában 1000 méteren a 12. helyezést szerezte meg, s tagja volt a Torinóban rendezett Európa Bajnokságon bronzérmet szerző magyar váltónak. Jelenleg az olimpiai keret tagjaként készül az ötkarikás játékokra, ahol a Magyar Short-Track csapatnak jó esélye van a kvalifikációra.

Környe község sportjáért díj: Rózsa Flórián
Rózsa Flórián édesapja után a sportágak közül maga is a labdarúgást választotta tíz éves korában, 1973-ban. 1977-ig a korosztályos csapatokban szerepelt, majd 14 évesen mutatkozott be a megyei I. osztályú együttesben. 1977 és 1981 között Budapesten folytatta tanulmányait, s a labdarúgást ott is folytatta. Sikeres időszak volt ez számára, hiszen Budapest és Országos Ifjúsági Válogatott lett, a labdarúgásnak köszönhetően számos országba eljutott. 1981-ben érkezett vissza Környére, s mindaddig itt focizott, míg az Oroszlány NB III-as labdarúgó csapata 1986-ban le nem igazolta.

Szép évek, újabb szép sikerek következtek, ám sérülései miatt három évvel később már nem vállalta a magasabb szintű játékot, így ismét visszaérkezett Környére, ahol később a serdülő csapat edzőjeként debütált ezen a területen. Az előkészítőtől az ifjúsági csapatig végigjárta a ranglétrát, több együttessel érmes helyezést ért el, sok játékost nevelt ki magasabb osztályú csapatok számára. 2005 szeptemberétől elnökségi tagként és szakosztályvezetőként segítette a környei sportot. Ez idő alatt érte el a labdarúgó szakosztály fennállásának legnagyobb sikereit: a felnőtt csapat megnyerte a Megye I. osztályú bajnokságot, s ezzel jogot szerzett az NB III-as indulásra.

A felnőttek a megyei Magyar Kupát is megnyerték, s felkerültek az országos főtáblára. Az U19-es és U16-os csapatok második, az U14-es harmadik helyezést ért el a bajnokságban, a női labdarúgók pedig aranyérmet szereztek. A szakosztály NB III-as indulása után a fél szezontól váratlan betegsége miatt nem tudta a szakosztály vezetését tevékenyen ellátni, jelenleg az egyesület elnökségi tagja.
 
Környezetvédelmi díj: Pákozdi Ferenc
A Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány alapítója és elnöke a Szarvasi Főiskola Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási, Környezetvédelmi szakának elvégzése után, 1971-ben helyezkedett el a környei Állami Gazdaságban, s bár a társaság azóta számos átalakuláson, névváltozáson esett át, ő ma is a jogutód cég alkalmazásában áll. 1989-től tagja a helyi képviselő-testületnek, 1997-től alpolgármester.

Az alapítványon keresztül rendszeres szervezője és résztvevője a környei tó kitakarításának, jelentős szerepet vállalt a Környe – Kecskéd közötti út mellett található véderdők telepítésében, a szeméttelep rekultivációjában, a tóparti sétány kialakításában, a sportpálya és a központi park fásítási, valamint a Környebányai Erdei Iskola tereprendezési és fásítási munkálataiban. Majdnem 20 éven át kötődtek nevéhez a Földnapi megmozdulások, s napjainkban is ő a mozgatórugója a falutakarítási napoknak, különböző környezetvédelmi akcióknak, valamint az iskola, óvoda környezettudatos programjainak, rajzpályázatainak. Mindig Környe környezetvédelmi fejlődését tartja szem előtt.

Partnerkapcsolatok díja: Horváth Zoltán (Felsőpatony)
A Felsőpatonyi Magyar Tanítási Általános Iskola igazgatója éppen 20 éve, 1989-ben vette fel a kapcsolatot a környei Öregfiúk labdarúgó csapatával, s még abban az esztendőben találkozott is a két együttes, elsőként Felsőpatonyban, majd kis idő elteltével Környén.

Ez időtől minden év májusában Felsőpatonyban, szeptemberben pedig Környén találkoznak a labdarúgók és családtagjaik. Az együttműködés jelentősége nemcsak a sportág szeretetében rejlik, hanem a két település lakosai közötti kapcsolat ápolásában, a hagyományok, szokások és egymás kultúrájának megismerésében, cseréjében. Így az eltelt évek alatt már felsőpatonyi iskolások is érkeztek Környére, s a két település vezetői kölcsönösen részt vesznek egymás közösségének ünnepein. 

Közművelődési díj: László Márta táncpedagógus
László Márta 15 éve alapította a Szivárvány táncegyüttest, s azóta is töretlen lelkesedéssel, kitartó munkával vezeti a csoportot. A magyar néptánc értékeit és szépségét az évek során több száz fiatallal ismertette meg, s megszámlálhatatlan fellépések során népszerűsítette nemzeti kincseink gazdagságát. Magas szintű szakmai tudásának köszönhetően a csoportos munka kapcsán a tagok elsajátítják a helyes értékrend, az identitástudat, a közösségi léthez tartozás gyakorlatát, amely beépül a fiatalok személyiségébe, s ezzel a társadalom magabiztosabb, aktív tagjává válhatnak.

A helyi kulturális programok aktív résztvevői, de a környező települések rendezvényeit is színesítik az általa vezetett közösség színvonalas bemutatói. Személyiségének, kitartásának, magas színtű szakmai tudásának köszönhetően országszerte és határainkon túl is számos településre viszi el Környe hírnevét. Miután sikerrel végezte el a Táncművészeti Főiskola pozsonyi tagozatát, a kisiskolások mozgásfejlesztésének lehetőségeit taglaló szakdolgozata ez év tavaszán elnyerte a Martin Györgyről, az ország egyik leghíresebb néprajzkutatójáról elnevezett díjat.
 
Pedagógiai díj: Vanyáné Kalocsai Mária óvodapedagógus
A Vackor Óvoda óvodapedagógusa munkáját jó szakmai felkészültséggel végzi, aktív és kezdeményező, ötleteivel a gyermekek fejlődését szolgálja. Már a 80-as évek végétől figyelemmel kíséri az alternatív pedagógiai módszereket. Ennek hatására választotta az intézmény a Freinet szellemű óvodai nevelést, elsőként csatlakoztak a Freinet mozgalomhoz, egész napos továbbképzéseket szerveztek, s országos hírnévre tettek szert.

2004-ben kiváló eredménnyel tett szakvizsgát az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar óvodapedagógus fejlesztési szakán. Ezen a területen tudását továbbmélyítette, a többi között elvégezte a „Mozgásterápia a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására” c. tanfolyamot, minősített mozgásterápiás fejlesztő. A 2003/2004-es nevelési évtől foglalkozik a Vackor Óvodában a részképességbeli lemaradásban szenvedő gyermekekkel, s a 2007/2008-as tanévtől a Kisfaludy Mihály Általános Iskola első és második évfolyamán is végzi ezt a munkát.

Közegészségügyi díj: Szommer Jánosné
Szommer Jánosné fogászati szakasszisztens sikeres érettségi vizsgáját követően, 1971-ben helyezkedett el a környei fogászati rendelőben. A szakasszisztensi végzettséget munkahelyi elfoglaltsága mellett szerezte meg, s immáron majdnem negyven éve végzi munkáját lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint. Közvetlen, barátságos természetének köszönhetően munkatársai és a hozzáforduló betegek részéről is tisztelet, szeretet övezi.

Magánélete is példamutató: két fiúgyermeket nevelt fel, jelenleg pedig az unokákat „terelgeti” szabadidejében.

Környe község szoláglatáért díj: Szemeti Csaba
A 34 éves mezőgazdasági vállalkozó hosszú évek óta vesz részt Környe közigazgatási területén, a hozzá tartozó külterületeken, a Tatabánya-Környe Ipari Parkban lévő közutak és egyéb közterületek folyamatos karbantartásában. Erőgépeivel, egyéb útkarbantartáshoz szükséges eszközeivel öntevékenyen, sokszor nehéz körülmények között, az időjárás elemeinek kitéve végzi mindenki megelégedésére áldozatos munkáját, melyre főként a téli időszakban van nagyon nagy szükség annak érdekében, hogy a külterületeken élő lakosok folyamatos kapcsolata megmaradjon a résztelepülések és az anyaközség között.

Gazdasági szempontból pedig igen fontos, hogy a Környe közigazgatási területét érintő ipari parkban – melyre méltón büszke a település – a közlekedés minden körülmények között zavartalan legyen. Amikor a feladat megoldása lóerőket kíván, első hívó szóra részt vesz elakadt járművek mentésében, közreműködik a fák kivágásában, nagyban hozzájárulva az elemi, anyagi károk, balesetek megelőzéséhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!