Közélet

2009.08.28. 10:54

Milliók lakásfelújításra

Százmillió forintot különít el a 2010-es költségvetéséből Tatabánya önkormányzata a panelprogram támogatására. A képviselők azt is megszavazták, hogy az Éltes-iskola diákjainak különjáratú autóbuszt biztosítanak.

Mudri Anna

  Huszonegy egybehangzó igen szavazattal határozta el a tatabányai képviselőtestület a csütörtöki közgyűlésen, hogy százmillió forintot különít el a jövő évi költségvetésből a panelprogram önkormányzati támogatására.

 
Schmidt Csaba alpolgármester, a javaslat előterjesztője elmondta, a beruházás 30 százalékára, lakásonként legfeljebb 250 000 forintra lehet pályázni.

Kilián Géza hangsúlyozta, az állami támogatás ehhez ugyancsak 30 százalék, de emellett létezik az úgynevezett klímabónusz is – ezzel további 10-27 százalékos támogatást lehet elnyerni attól függően, hogy milyen energiahatékonyságúvá teszik az épületet. A képviselő azt is elmondta, a tatabányai lakások legtöbbje az úgynevezett B kategóriát érheti el, amellyel 15 százalékos klímabónusz-támogatás igényelhető. A felújítással pedig jelentősen csökkenthető a lakások fűtésdíja.

Sántik Lajos azonban arra is rávilágított, a legtöbb társasháznak van közüzemi tartozása, amellyel kizárják magukat a pályázati lehetőségből. Ezért azt kérte, vizsgálják meg, egyáltalán hány ház pályázatképes a megyeszékhelyen.

Szalontai Csaba arra is rámutatott, a pályázatot október végéig be kell nyújtani, így gyakorlatilag csak azok indulhatnak, akik már kész tervvel rendelkeznek.

A fűtés az áfa-csökkenésnek és a földgáz piaci árán köszönhetően is olcsóbb lesz Tatabányán. Schmidt Csaba (Fidesz) és Lukács Zoltán (MSZP) közös sajtótájékoztatón kérte a csökkentést a Komtávhőtől. Pár órával a sajtótájékoztató után a távhő közleményt adott ki arról, hogy szeptember 1-jétől a lakossági és közüzemi fogyasztóknak egyaránt 10 százalékkal csökkenti a hődíjat.

A képviselők arról is döntöttek, hogy az Éltes Mátyás-iskola diákjainak külön buszjáratokat indítanak Mésztelep illetve Újváros-Kertváros felé. Ez a teljes tanévben 6,9 millió forint költséget jelent, amelyből 3 milliót az idén fizet ki a város a Vértes Volánnak.

Döntöttek arról is, hogy Tatabánya megvásárolja a város közterület-felügyeleti bírságolási nyilvántartó informatikai rendszert. A négymillió forintos költséget a Tatabánya Közbiztonságáért Közalapítvány jövő szeptemberig megelőlegezi. A döntéssel lehetővé vált, hogy a szabálysértési bírságok negyede a városé legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!