Közélet

2009.08.18. 07:50

Jutka néni, János, Margit és a többiek

Címkék#Neszmély

Bár évente írok e lap hasábjain a neszmélyi civil kurázsiról - mindig a Dzsesszmély idején -, újra és újra úgy érzem, hogy keveset beszélünk azokról a neszmélyi-dunaalmási idősekről és fiatalokról, akik kitartó tüsténkedése nélkül nem lenne színpad, nem állna a sátor, nem lenne hová leülnünk…

Szilas Zoltán

Tizennégy éve teszik a dolgukat! Ezúttal messzebbről kezdem, mert meggyőződésem, hogy a Dzsesszmélyt sikerre vivő közösség nem véletlenül teremtődött. Nem, mert ezen a településen korábban is éltek, dolgoztak olyan erős lelkületű, határozott emberek, akik nehéz helyzetben következetesek és bátrak maradtak. Mi is a bátorság? Csendes, tartós edzettség, valamiféle derűs megbízhatóság. Önuralom-karbantartás, amely nélkül nem lenne erőnk megmaradni az ízlésünk mellett. Nos, ilyen volt a Szentessy-házaspár.

A rendszerváltás idején Szentessy Éva az ország egyik legszebb általános iskolájának építését szervezte, irányította Neszmélyen. Áldatlan harcáról a hazai sajtó összes nagyobb lapja írt anno. Az intézmény megépült, ám ünnepélyes átadásán Éva - az igazgatónő! - nem jelent meg.
Kemény, következetes emberek hívták életre a Zöld Béka Klubot is és nagy port kavaró rendezvényeken megvédték a Duna-szigetüket (amit egyszerűen kikapartak, elhordtak volna a folyóból, ha Stefanik Erika és társai hagyták volna).

<keretes34751

A Neszmély Barátainak Köre a 90-es évek közepén alakult. A civil szervezet tevékenységének csak egy részét adják a dzsessz-fesztivál teendői. A közösség életre hívása után nyílt meg Nagy István önzetlen szakmai segítségének köszönhetően az ország második teleháza a községben. Aktivistái munkát szereztek a munkanélkülieknek, meleg ételt hordtak a rászorulóknak.

Magyarországon egyedülálló módon biztosították Neszmélyen és Dunaalmáson a szociális-, családsegítő-, gyermekjóléti szolgáltatásokat. Komplett rádióadót, a sugárzáshoz szükséges technikával bíró stúdiót rendeztek be, ám a beüzemelésre már nem került sor. Ahogy a megépült 300 személyes konyha sem fog üzemelni, pedig minden eszköz együtt van hozzá. Most és itt ennyit: tanúként állítom, hogy a civil szervezet érthetetlen, ám annál bénítóbb „ellenszélben” tette a dolgát, amíg bírta.

„Mindaz botrány, ami megtörtént, és mindaz szent, ami megtörtént” - állítja Pilinszky János a földi világ sorsfordító eseményeiről tűnődve. A baráti kör és a nyugdíjasok ma is együtt vannak. Alig várom, hogy találkozzak Jutka nénivel, Jánossal, Margittal és a többiekkel, akik nélkül nem lett volna, és legközelebb sem lehet Dzsesszmély!

Műsorkezdés: 20 óra

Általános iskola, Neszmély

Szakcsi Lakatos Béla - Vukán György Duó

Szakcsi Lakatos Béla (zongora)

Vukán György (zongora)

Dzsesszmély a Hilltop Borünnepen

2009. augusztus 22. szombat

Műsorkezdés: 18.15 óra

Neszmély, Meleges-hegy

Hilltop Borhotel és Étterem parkja

A TRIÓ - In memoriam Jávori Vilmos

Joan Faulkner (USA) (ének)

Csík Gusztáv (CH) (zongora)

Fogarasi János (H) (orgona)

2009. augusztus 23. vasárnap

Műsorkezdés: 20 óra

Általános iskola, Neszmély

Borbély Mihály Balkán Jazz Project

Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, tárogató, furulyák

György Mihály - gitár, buzuki

Agatics Krunoszláv - harmonika

Lukács Miklós - cimbalom

Horváth Balázs - bőgő

G. Szabó Hunor - dob, ütőhangszerek

A Dzsesszmélyen minden esztendőben rendeznek egy kiállítást is a Baráti Kör teleházában (Neszmély, Fő u. 185.). Idén a Dzsesszmély közel másfél évtizedes történetét bemutató tárlatát 2009. augusztus 21.-én (péntek) 18 órakor Szilas Zoltán, újságíró, a Dzsesszmély krónikása nyitja meg. A kiállítás megtekinthető a háromnapos Dzsesszmély alatt szombat és vasárnap 10 órától 18 óráig.

Információ:

Neszmély Barátainak Köre közhasznú egyesület

Dzsesszmély Közhasznú Alapítvány

Telefon/fax: 06-34/ 451-997, 451-998

E-mail: [email protected]

Web: http://web.t-online.hu/neszmely -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!