Közélet

2009.06.28. 20:19

Tengerré vált az utca - Több településünket öntötte el a belvíz

Az áradás ugyan nem okozott komoly gondokat megyénk folyóparti településein, a belvíz azonban több települést is elöntött. Bábolnán még a hétvégén is tartott a kármentesítés.

Mudri Anna/Rafael Balázs

  Szombat délelőtt még ment a szivattyú Biczó Árpádnéék alagsori tárolójában Bábolnán. Az asszony szomorúan mutatta, a házuk előtti fakupac három szomszéddal arrébról jött, a kertben majdnem fél méter magasan állt a víz a zuhogó eső miatt.

 – Zacskót húztam a lábamra, hogy ki tudjak menni a gumicsizmáért. Tengerré vált az utca, eltűntek a szintkülönbségek – panaszolta Biczó Árpádné.

Megmutatta, van egy körülbelül másfél méter mély tárolójuk, amelyik teljesen megtelt a belvízzel. Az ott lévő virágcserepeket a víz kimosta, az udvaron úszkáltak. A csatornából feljött a szennyvíz is, ezért fertőtleníteniük is kell.

Biczóékkal majdnem szemben lakik Paál Józsefné. Náluk az egyik szobában felpúposodott a parketta, ahogy felment a víz. Meséli, a parkettalécek között látható volt az esővíz.

Egy másik házban a garázst öntötte el a víz. A falán még mindig látszik, körülbelül tizenöt centi magasan állt az ár.
Rozmán Péteréknél is komoly károkat okozott a víz. Alagsori konyhájuk van, ahol az ülőgarnitúra, a bútorok mellett a hűtőszekrényben tárolt étel is tönkrement. Rozmán Péter az ácsi önkéntes tűzoltóknál dolgozik, a mentések után ért arra haza, hogy náluk is áll a belvíz.
– Huszonhat helyszínen voltunk a belvíz miatt. De amikor az ember a saját házán látja a bajt, az mégis más. Még nem látszik pontosan, mekkora lesz a kárunk, szerintem körülbelül egy hét kell, mire minden kiderül. De a csempe valószínűleg leesik majd, és az ülőgarnitúra meg a szekrények is tönkrementek – mondta az önkéntes tűzoltó.

Tetőzés, apadás: megállapíthatatlan, mikor lesz, mikor kezdődik

Esztergom és régiója Habár, szerencsénkre, eddig nem okozott nagyobb gondot az idei, június végi, Medárdhoz köthető dunai árhullám, nehéz megmondani, mikor kezdődik az apadás. Körülbelül bejött, amire az öreg hajósok számítottak: hatszáz centiméter fölött, vasárnap déli egy órakor pontosan 627 centiméteren állt a Kossuth-hídi mérce. A jósok nagyjából ezt az időt és mértéket mondják tetőzésnek, de még délelőtt is szakadt, aztán túránk végére kisütött a nap. Az nem is nagy baj, ha itt esik, mert lejjebb, Pest alatt érezhető majd csak ez, ott meg nem szokott nagyobb gond lenni. A veszélyes a német, osztrák esőzés. Meg a csehországi, szlovákiai…

Esztergomban a hajóállomás régi barakkját elöntötte a víz, az országzászló körül is kijött, de az élet, kisebb igazításokkal normálisan folyik. Kapott vizet az Evezősök Egyesülete, vízben áll a népszerű Palkovics-pad – mindez most megközelíthetetlen. A Szalma Csárda most kimaradt az áldásból, nem úgy mint a falán látható emléktáblába vésett szomorú dátumkor.

Esztergomban a hajóállomás régi barakkját elöntötte a víz, az országzászló körül is kijött, de az élet, kisebb igazításokkal normálisan folyik. Kapott vizet az Evezősök Egyesülete, vízben áll a népszerű Palkovics-pad – mindez most megközelíthetetlen. A Szalma Csárda most kimaradt az áldásból, nem úgy mint a falán látható emléktáblába vésett szomorú dátumkor. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!