Közélet

2009.06.29. 10:10

Megszépülhetnek a belvárosi épületek

Címkék#Esztergom

Nagy az érdeklődés Esztergomban a város homlokzatfelújítási programja iránt. A magántulajdonosoknak nagy segítség, hogy a kivitelezés költségeinek felét az önkormányzat állja.

kemma.hu

Megújulnak a házak homlokzatai Esztergomban, a lakosság és az önkormányzat partnerségének eredményeként. A városkép javítása a Gyarapodás Programjának egyik fontos eleme. Lényege, hogy a központi fekvésű, a turisták által kedvelt útvonalak mellett fekvő épületek homlokzatai a város támogatásával szépüljenek meg. Erre a képviselő testület 2 milliárd forintot különített el még az ősszel.

A magántulajdonban lévő ingatlanok homlokzat-felújításának költségeihez az önkormányzat ötven százalékban járul hozzá. Továbbá a tulajdonosok helyett elkészíttetik az engedélyezési tervdokumentációkat és a kivitelezés költségeire vonatkozó számításokat is.

A Széchenyi téren – és a Vízivárosban – található önkormányzati ingatlanok felújításának költségkalkulációi már készülnek, de sok magántulajdonban lévő ház homlokzat-felújításának számításait is ezekben a napokban végzik az Esztergomi Építő Kft. munkatársai. Az érdeklődés nagy, az egyeztetések folyamatosak a szakemberek és a lakók között.

A tulajdonosok gyakorlatilag néhány százezer forintból felújíttathatják házuk homlokzatát. Ráadásul az önrész előteremtésében is segít a város: az önkormányzati rendeletben olvasható, hogy a lakóknak maximum 360 ezer forintot kell fizetniük házuk külsejének megszépüléséért. Ez az önrész harminc éves futamidővel törleszthető. Így csupán havi ezer forintot kell fizetniük a lakosoknak azért, hogy házuk homlokzata megszépüljön.

A városkép javítása, valamint az építészeti örökségek megőrzése nemcsak a városvezetés érdeke. A helybéliek jobb életminőségét szolgálja a program, ugyanakkor a turisták is kellemesebb emlékképpel térhetnek haza a városból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!