Közélet

2009.06.16. 19:09

Főhajtás Nagy Imre előtt

Címkék#Tatabánya

Nagy Imre mártír miniszterelnök és társainak újratemetésének 20. évfordulóján Tatabányán is koszorúztak.

kemma.hu

 Az  ünnepségen a Nagy Imre Társaság Tatabányai Szervezetének elnöke, Bálványos István és Szalai Jánosné helyezte el a megemlékezés virágait az Újvárosban két éve felállított szobor talapzatán. Mindazok nevében rótták le kegyeletüket, akik ugyanúgy történelmi igazságtalannak tartják a néhai kormányfő és társai kivégzését.

Felavatták Maléter Pál 1956-os honvédelmi miniszter szobrát kedden a fővárosban  a nevét viselő katonai laktanyában. Az avatáson beszédet mondott  Szekeres Imre honvédelmi miniszter, megjelent Mandur László, az  Országgyűlés alelnöke, több országgyűlési képviselő, katonai  méltóságok és Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye.

Méltó, hazai és külföldi vendégeket felvonultató, de költségtakarékos  ünnepségsorozatot tervez a kormány a rendszerváltás 20. évfordulója  kapcsán szervezett programsorozattal - jelentette be Molnár Csaba, a  Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a keddi kormányszóvivő sajtótájékoztatón.

Molnár Csaba kiemelte: az ünnepségsorozat első állomása Nagy Imre újratemetésének keddi évfordulója volt, a második június  27-e, a „vasfüggöny” átvágásának évfordulója lesz, a harmadik,  utolsó állomás október 23-a, a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója.

Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársainak húsz évvel ezelőtti újratemetésének évfordulója alkalmából rendezett történelmi vetélkedőt a Nagy Imre Társaság Tatabányai Szervezete és a Tatabányai Múzeum.
Az általános és középiskolásoknak az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiből, szellemiségéből kellett ismereteiket gyarapítani ahhoz, hogy minél jobban szerepeljenek a megmérettetésen.

Az általános iskolások közül ez legjobban a Kodály-iskola tanulóinak sikerült, a Szakály Réka, Farbinger Anna, Szabó Nóra alkotta trió végzett az élen, felkészítő tanáruk: Bereczkiné Hegedűs Mónika. A középiskolásoknál a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Középiskola diákjai, Géczi Balázs, Németh Zoltán, Rácz R. Imre végeztek az első helyen, felkészítő tanáruk: Dohos Imre.

A zsűri tagjai voltak: Kiss Vendel, a múzeum munkatársa, Gyüszi László nyugalmazott tanár, helytörténész és Bálványos István, a Nagy Imre Társaság Tatabányai Szervezetének elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!