Közélet

2009.06.15. 12:08

Felmentették a hűtlen kezeléssel vádolt Fideszes frakcióvezetőt

Bűncselekmény hiányában felmentette a Tatabányai Városi Bíróság Bereznai Csabát, a Fidesz tatabányai frakcióvezetőjét a hűtlen kezelés vádja alól.

M. A.

Mint azt a kemma.hu is többször megírta, Bereznai Csaba, Tatabánya Fidesz-frakciójának vezetője a népfőiskola elnökeként két befektetéshez kötött életbiztosítást, amelyeknek biztosítottja ő maga, kedvezményezettje pedig a felesége volt.  2005 szeptembere és 2006 októbere között összesen hét és félmillió forintot utalt át rájuk a társaság számlájáról.  

Dr. Detrői Ferenc bíró az ítélet indoklásában elmondta, a hűtlen kezelés tényállási elemei hiányoznak. A bíró szerint a Majki Népfőiskolát nem érte vagyoni hátrány azzal, hogy Bereznai Csaba a társaság elnökeként két, húsz évre szóló életbiztosításhoz kötött befektetést kötött, amelyekre a társaság vagyonából összesen 7,5 millió forintot utalt át a biztosításokra. Ugyanis a társaság alapszabálya szerint a követelések, így a biztosításokra fizetett összegek is a népfőiskola vagyonának számítanak.

Dr. Detrői Ferenc elmondta, az csak egy hipotézis, hogy ha tíz éven belül visszavásárolják a befektetéseket, kevesebb pénzt kapnak, mint a befizetett összeg, de hipotézisre bűncselekmény nem állapítható meg.
Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a bűncselekmény megállapításáért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!