Közélet

2009.06.10. 07:36

Békétlenség a részletekben

Címkék#Várgesztes

Eredményesnek eredményes volt a legutóbbi rendkívüli testületi ülés Várgesztesen, de hogy nyugodt lett volna, azt semmiképp sem mondhatnánk. Utánajártunk, mivégre a paprikás hangulat.

Sz.A.

„Neked nem kell magyarázkodnod” – mondta egyik képviselő a másiknak a legutóbbi testületi ülésen, a várgesztesiek viszont joggal érezhetik, itt valakinek meg kell magyaráznia, hogy mi történik.

Noha a legutóbbi testületi ülés eredményes volt, vitában, szurka-piszkában nem volt hiány.
Menoni Gabriella polgármester azért hívta össze a legutóbbi rendkívüli testületi ülést, mert sürgősen határozni kellett arról, részt vesznek-e a CÉDE-pályázaton, hogy megújulhasson a focipálya és annak környéke. Erről egyébként harmadszor tárgyaltak.

A képviselők, noha végül igennel voksoltak, felmerült, hogy két héttel korábban még nem voltak kidolgozva a részletek. A polgármester szerint azonban igen, de még egy tavaly őszi pályázat második fordulójára, de akkor a testület feloszlott, nem lehetett dönteni.
A legutóbbi üléssel kapcsolatban a polgármester elsőként azt emeli ki, hogy eredményes volt.

– Úgy látszik, eldöntendő kérdést kell feltenni, és akkor megy a dolog. Ha azt akarják, hogy mostantól borítékos módszerrel fogadjuk el az ajánlatokat, nincs akadálya. A beruházások előtt úgyis ki kell írni a közbeszerzési eljárást vagy árajánlatokat kell kérni. Ezt Hartdégen Sándor volt polgármester is meghonosíthatta volna faluvezetőként – mondta el Menoni Gabriella, miután Hartdégen képviselő többször megismételte ennek fontosságát az ülésen.

– Így nem érheti szó a ház elejét, és a lehető legkedvezőbb pályázatot tudjuk elfogadni. A korábbi testületi ülésen is azért voltak problémák, mert arra voltam kíváncsi, hogy az engedélyezett tervek miért nem voltak benne az előterjesztésben, miközben döntenünk kellett volna a felújításáról. Miért nem utakra pályázunk? – mondja és kérdezi Hartdégen Sándor, aki szerint a hivatal és a polgármester dolga a pontos tájékoztatás, és úgy érzi, hogy nem kapnak megfelelő információkat a képviselők. Hozzátette még: a komolyabb beruházásokat igenis meghirdették, és az lenne a legjobb, ha döntéshelyzetbe kerülnének a képviselők is.

Menoni Gabriella szerint az új a képviselők kaptak is egy nagy halom tervet, hogy nézzék át őket.
– Az útfelújításokra nem nyertünk pénzt 2005-ben, azóta pedig nem pályáztunk erre, mert orvosi rendelőt építettünk. Fölöslegesen senki sem szeret dolgozni, előbb tegyünk szándéknyilatkozatot, és utána dolgozzuk ki a részleteket – vallja a polgármester.

Csütörtökön újabb rendkívüli testületi ülés lesz. Két pályázat jelent meg, az egyik a belterületi utak, a másik pedig a települési vízrendezés fejlesztésének támogatására. A tervek szerint ezekről tárgyalnak majd a képviselők.

Néhány szóban a testületi ülésről és a gesztesi hangulatról:

Jónás Béla, jegyző:
- Dolgoztam én már kisközségben, városban és a fővárosban is, de nem
hittem volna, hogy ez az új testület képes úgy vitázni, hogy ne lehessen
dönteni. A képviselő-testületnek csak döntenie kellene, a felelősség úgyis
a polgármesteré és a jegyzőé. Jók az anyagi lehetőségei a falunak, lehetne
fejleszteni, de hát....

Almási István, képviselő:
- Az új testület még nagyon rövid ideje működik ahhoz, hogy nagyot
alkosson, de a faluban a napi dolgokat vinni kell, dönteni kell. Sok
döntés azért nem születik meg, mert különböznek a vélemények. A konszenzus
nagyon hiányzik. Békesség, egyetértés kellene, hogy hatékony legyen a
közösségi munka. A falu önmagában is megosztott, és ezt a testületi munka
hűen tükrözi. Most is csak anny volt a feladat, hogy pozitív irányba
lépjünk egy pályázat ügyében.

Pillmann Ferenc (a sportklub vezetője):
-  Azért vettünk részt ilyen nagy számban az ülésen, hogy prezentáljuk,
fontos dolgoról van szó. Örülök, hogy ezt át is érezték a képviselők. Ez
végre egy olyan dolog volt, amiben egyetértettek. A sportegyesületnek nem
az a dolga, hogy beleszóljon a testület munkájába, de az biztos, hogy
rossz a hangulat. Jó lenne, ha lenyugodna mindenki, aki nem akar
konszenzusra jutni, aki nem képes kompromisszumokat kötni.

Várgesztesen, de hogy nyugodt lett volna, azt semmiképp sem mondhatnánk. Utánajártunk, mivégre a paprikás hangulat. Sz.A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!