Közélet

2009.04.30. 08:47

Kivonulással tüntettek az MSZP és az SZDSZ tagjai

Boda Balázs szocialista önkormányzati képviselőként még meg sem szólalt, a fideszesek máris a lemondását követelték.

Palásti Péter

Példa nélküli „pengeváltás” történt a képviselő-testület szerdai tanácskozásán. A napirendek előtt a választási bizottság elnöke elmondta, hogy Orbán István lemondását követően az MSZP városi alapszervezete Boda Balázst, a párt helyi elnökét jelölte a helyére, aki ezt követően esküt tett.

 A hivatalos okmány aláírását követően elsőként Michl József fideszes polgármester gratulált neki, majd megadta a szót Kaszál Józsefnek, aki a Fidesz–MPP–KDNP frakció nevében arra utalt, hogy az egyik országos napilapban néhány hete olvasható volt egy tatabányai lakásépítéssel kapcsolatos újságcikk, melyben az is szerepelt, hogy Boda Balázs vállalkozóként nem teljesítette egy beruházás megvalósítását, ráadásul cége is felszámolás alatt áll.

Kaszál József szerint a lapban olvashatók azt bizonyítják, hogy az MSZP és az SZDSZ erkölcsi értékrendje egyenlő a nullával. Ezután felszólította Boda Balázst, hogy mondjon le. Tette mindezt úgy, hogy az MSZP tatai elnöke képviselőként még meg sem szólalt. Igaz, ezt sem a személyében megtámadott politikus, sem az ellenzéki frakció tagjai nem hallották már, mert a váratlanul előadott beszéd felénél valamennyien kivonultak a teremből.

Mindez nem akadályozta meg Michl József polgármestert abban, hogy megszavaztassa a napirendeket azt követően, hogy megjegyezte: Boda Balázsnak lehetősége lenne viszontválaszra a személyes érintettség okán, de tekintve, hogy az MSZP és az SZDSZ tagjai kivonultak, valószínűleg ez nem fog megtörténni. Megtörtént viszont az, amire a város közéletében még nem volt példa.

Kaszál József érdeklődésünkre megerősítette, hogy nem a saját véleményét mondta el, hanem frakciójának az álláspontját.
Gerébi Ákos, az ellenzéki képviselők frakcióvezetője elmondta, hogy meglepte őket a jobboldaliak stílusa, amit minősíthetetlennek minősített. Úgy fogalmazott, hogy olyan hamis sajtóinformációkra hivatkoztak, melyek alaptalanságát már korábban is cáfolta Boda Balázs, aki teljes jogú tagja a képviselő-testületnek. Szólt arról is, hogy kivonulásuk után többen nem akartak visszamenni, de ezt a lehetőséget a rájuk szavazókra való tekintettel elvetették, így feltűnő hallgatásukkal tiltakoztak a történtek ellen, ami szerinte nem csak Kaszál Józsefet, hanem az egész jobboldali frakciót minősíti.

Természetesen megkérdeztük Boda Balázst is, aki csak ennyit mondott: - Nagyon sajnálom, hogy képviselőtársam nem a tényekre, hanem felületes újságcikkekre hivatkozva, szóbeszéd alapján minősített, s ezzel valóban átlépte, átlépték a demokratikus tűréshatárt a helyi politikában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!