Közélet

2009.04.26. 19:58

Ismerik a történelem híres nőit

Címkék#oroszlány

Már a szombat reggeli regisztrációnál megkezdődött a verseny Oroszlányban, a Rákóczi Szövetség Millenniumi Alapítványa által immár tizenegyedik alkalommal megrendezett nemzetközi történelmi vetélkedőn, hiszen ekkor kellett leadni a három ország diákjainak írásbeli és rajzfeladatait, amelyeket előzetesen kaptak kidolgozásra.

kemma.hu

A „Fényben és árnyékban – Híres nők a magyar történelemben” címet viselő színvonalas megmérettetésen a helyi intézményeken kívül a tatai Református Gimnázium és a tatabányai Mikes Kelemen Gimnázium és Szakiskola tanulói vettek részt, míg a határon túli kapcsolatokat ápolván, jelen volt Szlovákiából Bátorkeszi, Léva, Nagykapos, Nagykér, Párkány és Vágsellye, valamint Romániából Székelyhíd fiataljainak együttese is.

A tizenhárom csapat részvételével zajló vetélkedőn elsőként Rajnai Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Nagy Csaba, a rendező civil szervezet elnöke nyitotta meg a versenyt, amelyen a dr. Török Endréné által összeállított feladatok megoldása során adhattak számot tudásukról a fiatalok.

Az érdekes témát feldolgozó vetélkedés során a kérdések elsősorban a magyar történelem leghíresebb nőalakjaihoz kapcsolódtak, mint Aragóniai Beatrix, Brunszvik Teréz, Erzsébet királyné, Lebstück Mária, Lorántffy Zsuzsanna, Mária Terézia, Szendrey Júlia, Szilágyi Erzsébet és Zrínyi Ilona. Életútjukat, történelmi szerepüket kellett megidézni, de a résztvevőknek előzetes tennivalóik is voltak, hiszen elbeszélést, vagy képzelt riportot, naplót kellett írniuk, illetve akvarellt vagy rajzot kellett készíteniük valamelyik nőalak egykori tartózkodási vagy lakóhelyéről.

A rendezvény záró-értékelésekor a zsűri elnöke, dr. Radványi Lajos egyetemi docens méltatta a kiválóan felkészült diákok tudását, a felkészítők áldozatos munkáját, és külön gratulált a szervezőknek a nemzetközi program megvalósításáért.

A versenyen első helyezést ért el a Pápai Református Gimnázium Tatai Kollégiuma (felkészítőjük Márkus Gábor), második lett a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola (felkészítőjük Kis Berta Terézia), míg harmadik helyen az oroszlányi Lengyel József gimnázium (felkészítőjük Sáhóné Varga Katalin) csapata végzett. Az első három együttes a sok-sok ajándék mellett egyhetes táborozási lehetőséget is nyertek Sátoraljaújhelyre. Rákóczi Szövetség különdíjjal jutalmazta a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum csapatát, a Beatrix Vendégház jutalmát pedig a helyi József Attila iskola diákjai vehették át.

A program befejezéseként a jelenlévő vendégek, valamint a résztvevő iskolák képviselői koszorút helyeztek el a II. Rákóczi Ferenc szobornál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!