Közélet

2009.04.06. 13:47

Charles Simonyi Süttőt kereste

Címkék#Süttő

A Duna-parti település II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolájának négy diákja rádión bejelentkezett, a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A fővárosi Rádióamatőr Klub tagjaival kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően négy helybéli srác rádiójeleit is vette Charles Simonyi, az Amerikában élő, magyar származású dollármilliárdos.

P. P.

Az eseményre érkező gyerekek és szüleik részéről feszült várakozás előzte meg űrállomás jelentkezését. Az izgalom szinte hallható volt az alkalmi rádiós-szobában. A számítógép képernyőjén gyorsan közeledett az űrállomás pályáját szemléltető kis pont, amikor felhangzott a hívójel: „…Süttő! Süttő! Jelentkezz!” Ekkor Nagy Gabi, Zágonyi Gergő, Barnóczki Evelin és Szabó Csenge sorban feltették kérdéseiket miután üdvözölték az űrhajósokat, akiknek búcsúzáskor további jó utat kívántak.

Sárdi Tibor megbízott iskolaigazgatótól azt is megtudtuk, hogy mindez csak negyven másodpercig tartott, mégis nagyon nagy élményt jelentett mindenkinek, hiszen a világűrből érkező jelek vétele jó volt a kapcsolat sikeresen létrejött.
Az eseményt az esztergomi csillagászok előadása tette teljessé, akik sok érdekességet mondtak el a naprendszerről és a bolygókról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!