Közélet

2009.03.05. 07:24

Ragaszkodnánk a hazai termékekhez, csak lenne kicsit olcsóbb

Már élesben érezzük a gazdasági válságot: a forint rohamosan gyengül, egyre több az munkanélküli. Ebben a helyzetben kénytelenek vagyunk összehúzni a nadrágszíjat, hisz minden megtakarított fillér számíthat. Utánajártunk, megoldás lehet-e, ha bevásárláskor ügyelünk arra, hogy magyar terméket tegyünk a kosárba.

Reichert Gábor

A magyar termék megbízhatóbb, legalább olyan jó minőségű, mint az importált áru, és ami a legfontosabb: szolidabb áron juthatunk hozzá, mint a külföldi árucikkekhez. A reklámok ezt állítják, gondoljunk csak Fekete Lacira, amint a félperces reklámblokkban fél disznóval a szájában tesz hitet a magyar hústermékek felsőbbrendűsége mellett.
Rá kell döbbenünk, hogy nem minden esetben járunk jól, ha magyar élelmiszert vásárolunk.

Minőség szempontjából a legtöbb magyar áru valóban felveszi a versenyt a külföldiekkel, így például a tejtermékek, a hús vagy a gyümölcsök legalább olyan finomak, mint az importcikkek. Ami azonban az árat illeti, a magyar termékek sokszor jóval borsosabb áron kerülnek az áruházak polcaira.
Esztári Ferencné is hasonló véleményen van: – Ha tehetem, magyar termékeket vásárolok. Jobbnak tartom a hazai áruk színvonalát, megbízom az itteni minőségben. Az egyetlen probléma az, hogy sajnos sok esetben drágább a magyar áru, mint a külföldi, és ebben a gazdasági helyzetben nekem is kétszer meg kell gondolnom, hogy mire adok ki pénzt. Érdemes védeni a magyar termelők érdekeit azzal, hogy az ő produktumaikat vásároljuk, de azért jó lenne, ha olcsóbban juthatnánk hozzá a hazai árukhoz.

A szintén napi bevásárlását végző Greksa Lajos szerint a hazai termékek árán kívül sokszor a minőségük is hagy kívánnivalót maga után:
– Lépten-nyomon hangoztatjuk, hogy mindenképpen magyar árucikkeket kell vásárolni, ezzel is a magyar termelőket segítjük. Ehhez azonban az is kell, hogy olyan termékeket tudjunk itthon előállítani, amelyeket érdemes megvenni. Sokat fejlődött a színvonal az elmúlt évtizedekben, de a minőségellenőrzési szabályok még mindig nem elég szigorúak nálunk. Nem lenne szabad megengedniük az áruházaknak, hogy lejárt szavatosságú élelmiszer kerüljön náluk forgalomba, mégis sokszor megtörtént már, hogy romlott árut emeltem le a polcról. Fontos, hogy patronáljuk a magyar ipart, de föl kell nőni az európai színvonalhoz.
Megnéztünk néhány alapvető árucikket, olyan listát állítottunk össze, amelyben a külföldi áru volt az olcsóbb. Bizonyára történhetett volna fordítva is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!