Közélet

2009.03.20. 07:40

Költségtérítés: visszaélés-gyanús helyzetek alakulnak ki

Bencsik János (Fidesz) megérti az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazási kezdeményezés hátterét, Lukács Zoltán (MSZP) úgy nyilatkozott: valóban tiszta helyzetet kell teremteni.

Szűr Annamária

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?” – hamarosan válaszolhatunk a kérdésre, Seres Mária népszavazási kezdeményezésére ugyanis legkevesebb 525 ezer hiteles aláírás gyűlt össze, vagyis az országgyűlésnek ki kell írnia a referendumot. Seres Mária szerint egyébként kezdeményezésének üzenete: a legfontosabb, hogy bízzunk egymásban és teremtsünk közösen egy olyan országot, ahol minden törvény mindenkire egyformán vonatkozik.

Bencsik János (Fidesz): – A kezdeményezés hátterét nem csak hogy megértem, de el is fogadom. A parlamentben már sokkal korábban tenni kellett volna valamit a képviselői költségtérítések tisztázásáért, különösen a szállásköltség térítésében, mert ennél bizony visszaélés-gyanús helyzetek alakulnak is.

Lukács György (MSZP): – Tiszta helyzetet kellene teremteni. Nem a számla a megoldás. Megszüntetni a költségtérítést és azt mondani, hogy ennyi a képviselői fizetés. Az MSZP már tett erre javaslatot, de ezt az ellenzék nem támogatta, pedig már rég túl lehetnénk ezen a problémán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!