Közélet

2009.03.05. 07:15

Grosics Gyulának az életet jelentette Tatabánya

Címkék#Tatabánya

A Puskás Hungary című film bemutatóján Grosics Gyulával is beszélgettünk. A legendás kapus elmondta: a megyeszékhely az életet jelentette neki annak idején.

Hamburger Kinga

Grosics Gyula egy ideig  a Tatabánya együttesében is szerepelt, erre az időszakra így emlékszik vissza:
– Harminc éves koromban kerültem a Tatabányához, 1955. december 21-én közölték velem hónapokig tartó eljárás után, hogy ehhez az alakulathoz kerülök. Először aggódtam, nem lelkesedtem, nem tudtam milyen lesz a sorsom itt. Később jöttem rá, a Tatabánya nekem az életet jelentette, hihetetlen mennyi szeretet kaptam a meccsek után mindenkitől, a nézőktől, szurkolóktól és a csapattársaktól egyaránt – mondta a Fekete Párduc. 

Az egyik legismertebb magyarról, Puskás Ferencről dokumentumfilmet készített a neves rendező és forgatókönyvíró, Almási Tamás.  A szakember filmjeit számos európai és tengerentúli fesztiválon is bemutatták, öt Filmszemle-fődíjas munkát tudhat maga mögött. Az egész estés, nagyszabású mű a Puskás Hungary címet kapta, melyben a gyermekkorától kezdve nyomon követhetjük élete főbb állomásait Puskás Ferencnek. A film az idén készült el, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be először, sajtóvetítés keretében a legendás csatárról szóló alkotást szerda délelőtt.

Almási Tamás bejárta a világot annak érdekében, hogy minél többet megtudjon az egykori futballklasszis életének eddig kevésbé ismert szakaszairól.
Almási Tamás, a Puskás Hungary című alkotásáról:
– A film három év alatt készült el, rengeteg interjút készítettünk feleségével, számos egykori csapattársával, barátaival, ismerőseivel. Bátran mondhatom, a filmből kiderül az úgynevezett Puskás titok, és ennek révén sokkal mélyebben megismerhetik az emberek. Az volt a legfőbb célunk, hogy a közönség és Puskás újra egymásra találjon. Eddig leginkább fantasztikus futball teljesítményéről hallottunk, most mindenki érezni fogja, milyen ember is volt ő valójában.     

A dokumentumfilm egyik producere, Neményi Ádám a mű születéséről:
–  A téma akkor vetődött fel közöttünk, mikor megjelent Szöllősi György Puskás című könyve, ez adta az ötletet. A forgatást 2006-ban kezdtük el – mondta a producer.
A Puskás Hungary című film zenéjét Dés László szerezte. 
Több forrásra is támaszkodtak – levéltári kutatások, Puskás Ferenc levelei, rengeteg régi mozgókép, archív anyag –, hogy a lehető leghitelesebb képet tárják a nagyérdemű elé.

Az öreg kontinensen, Spanyolországban és Görögországban is forgattak. Spanyolországban lett igazán ismert játékos világszerte, a Real Madrid színeiben, ottani egykori sporttársai és a Real elnöke, Ramón Calderón is beszél a magyar játékosról.
Hozzájárult a film sikeréhez számos külföldi labdarúgó is, akik interjúkat adtak: Franz Beckenbauer, Raymond Kopa, Sir Alex Ferguson, Alfredo di Stéfano, Pelé, valamint Michel Platini.

De nemcsak a külföldi pályatársak mutathatják be hazánk Öcsijét, hanem barátja és csapattársa, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa:
– Öcsit 1950. óta ismerem, a barátja voltam, és örültem, hogy egy csapatban szerepelhettem vele. A mérkőzéseken és azon kívül, mint embert figyeltem, nem csak játékost.
Olyanok voltunk, mint egy nagy család, tizenkét hónapból tizet együtt töltöttünk, az edzőtáborokban itthon és külföldön, valamint a meccseken. Túlságosan elfogult vagyok vele szemben, még az utolsó időben, a betegágyánál is ott voltunk, soha nem fogom őt elfelejteni – fűzte hozzá az egykori kiváló hálóőr.

A Puskás Hungary című film március 12-én kerül a mozikba. A filmet már sajnos nem láthatja Puskás Ferenc, abban azonban biztosak lehetünk, az örök focipályákon még mindig rúgja a labdát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!