Közélet

2009.01.21. 06:43

Újabb esély a stroke-betegeknek

Tegnap adták át a Szent Borbála Kórház Neurológiai Osztályának új szubintenzív részlegét. A hárommilliós beruházás a stroke-betegek kezelésében hoz minőségi változást – tudtuk meg dr. Fain András megbízott főigazgatótól. A főigazgató azonban azt is elmondta, az itt végzett vérrögoldás finanszírozása jelenleg még megoldatlan.

Mudri Anna

Bár az osztály már egy éve megkapta a szakmai kollégium hozzájárulását  a kezelésekre, az Egészségügyi Minisztérium még nem vette fel az engedélyezési listára. Anélkül pedig nem köthetnek szerződést az Országos Egészségügyi Pénztárral, így a kórház maga gazdálkodja ki a gyógyszerek árát, betegenként körülbelül 250 000 forintot. Az új részleg szeptemberi kialakítása óta azonban már így is nyolc betegen segített.

Dr. Völner Pál, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke kiemelte, összefogással jöhetett létre a szubintenzív részleg, hiszen a kórház és a fenntartó mellett a Suoftec gyűjtőakciójából félmillió forintot tudtak kialakítására fordítani. A kórteremben lévő ágyakat pedig Svájcból kapták a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével. A kórházfejlesztés hosszútávú célja viszont továbbra egy új pavilon létrehozása.

– Szeretném megköszönni a segítséget az új szubintenzív részleg kialakításához. Mióta dr. Nagy Ferenc lett az osztályvezető főorvos a Neurológiai Osztályon, azóta a magasabb szakmai tudás megjelent a neurológián. Emellé most a technikai feltételek is adottak lettek, hogy az eddiginél magasabb szintű ellátást adhassunk a betegeinknek – mondta az átadón dr. Fain András megbízott főigazgató. Megtudtuk, bár a kezelés személyi és tárgyi feltételei megvannak az osztályon, a finanszírozása egyelőre megoldatlan.

A főigazgató elmondta, egy éve kapták meg a Neurológiai Szakmai Kollégium szakmai engedélyét a stroke-betegek vérrögoldására, amelyre az új részlegen van lehetőség. A kollégium ezt felterjesztette az Egészségügyi Minisztériumhoz, azonban a tárca azóta sem vette fel az osztályt az engedélyezési listára. Márpedig az OEP-finanszírozási szerződést csak ez alapján lehet megkötni. Amíg viszont a szerződés hiányzik, a kezeléshez szükséges gyógyszereket a kórház maga gazdálkodja ki. Egy beteg ellátása így körülbelül 250 000 forintjába kerül a Szent Borbála Kórháznak.

Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos elmondta, a vérrögoldás akkor hatásos, ha a tünetek megjelenésétől számított három órán belül megkezdik a kezelést. Jelenleg a beutalási rend szerint a fővárosi Neurológiai Klinika a kijelölt stroke-központ a Komárom-Esztergom megyei betegeknek, ugyanis ez az országban egyedül megyénkben hiányzik.

Azonban az adatok azt mutatják, három órán belül a legritkább esetben kaphatja meg a fővárosban a beteg a ellátást. Három órán túl viszont drasztikusan csökken a gyógyulás esélye.  Tatabányán már az átadás előtt, szeptembertől megkezdték a vérrögoldást. Eddig nyolc betegen tudtak így segíteni, miközben országosan körülbelül kétszáz beteg kap hasonló ellátást.

Dr. Völner Pál, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke örömmel vette, hogy a kórház vezetése folyamatosan törekszik a fejlesztésekre.
– A betegeknek ezek a kisebb lépések is hatalmasak. Nem is olyan rég az onkológián volt hasonló fejlesztés. Pár hete pedig a főépület liftjében találkoztam egy beteggel, akit ott kezelnek. Elégedetten beszélt a tapasztalatairól. Elmesélte, bár még szüksége van kemoterápiára, gyógyultnak érzi magát. Márpedig ez a legfontosabb – mesélte dr. Völner Pál.

A megyei elnök azt is elmondta, a hosszútávú terv továbbra is egy új pavilon kialakítása lenne. Eddigi azonban nem sikerült ehhez támogatást nyerniük.

Markovits Tamás a Suoftec HR igazgatója elismerően beszélt a fejlesztésről. Elmondta, látva a támogatás pozitív hatását, több cég is csatlakozott a gyűjtőakcióhoz, így jöhetett össze a felajánlott félmillió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!