Közélet

2009.01.10. 19:59

Határérték felett a szálló por

A Válaszúton Alapítvány sajtóközleménye szerint a keleti régióban határérték feletti a szálló por koncentrációja. Jelenleg Dorogon a legkedvezőtlenebb a helyzet – tudtuk meg Szuhi Attilától, a szervezet képviselőjétől.

Rafael Balázs

Ez az állapot csaknem tíz napja kezdett veszélyessé válni; s mivel a kedvezőtlen időjárási feltételek a elkövetkező napokban sem javulnak, így a szálló por koncentrációjának csökkenése sem várható. A szennyezőanyag növeli a légzőszervi- és keringési megbetegedések számát és nincs olyan küszöbértéke, amely alatt nem kellene egészségkárosító hatásával számolnunk.

December 27-óta elérték a határértéket Esztergom és Dorog városokban, de Tatabányán is több napon felső értékeket mértek. A műszerek úgynevezett városi háttérszennyezettséget jeleznek, azaz a forgalmas utak mentén, városközpontokban a helyzet lényegesen rosszabb is lehet.

Mivel a szálló por elsősorban az idős beteg emberek és a fiatalok számára jelent egészségügyi kockázatot, ezért ajánlott számukra a forgalmas és ezért szennyezettebb területek elkerülése. Célszerű lenne, ha az elkövetkező napokban a gépkocsik helyett előnyt élvezne a tömegközlekedés.

A szálló por tulajdonképpen a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék elegye. A 10 mikrométernél nem kisebb szálló por eljut az alsó légutakba, a kisebb részecskék, bejutnak a keringésbe is. A szálló por forrása lehet a talaj eróziója, de jelentősebb a szén- és fatüzelés, ipari tevékenység, és a közlekedés szerepe. A szél fújta por, nagyobb mérete miatt kevésbé káros.

Hosszú távú hatások: a várható élettartam jelentős csökkenése; szív- és érrendszerei, légzőszervi betegségek, tüdőrák miatti halálozások gyakoribbá válása; a porkoncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!