Közélet

2008.06.13. 07:25

Van egy (geo)láda a fák alatt...

Megyénkben is egyre elterjedtebb a geocaching, amely egy kalandjáték azoknak, akik szeretik a természetet. A műholdas helymeghatározóval az egész országban kereshetünk kincset.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Mi mindent rejthet a kis ládikó?
[/caption]

A komáromi Lukács Zsolt ma már megrögzött geocachinges, pedig csak véletlenül találkozott a kalandjátékkal. – Műszaki végzettségem van. Amikor úgy három éve hazánkban is megjelentek a GPS-ek, érdeklődve figyeltem, mire is lehet használni. A munkahelyemen találtam egy régi kézi készüléket, de akkor még csak a működését tanulmányoztam. Később hallottam, hogy Magyarországon is lehet ládákat keresni, legelőször egy monostori koordinátát ütöttem be a gépbe. Az első sikerélmény hatására ma már a családdal közösen keresgélünk. Hét- és kilencéves lányaim is nagyon élvezik ezt a programot – mesélte.
Zsolttól megtudtuk, hogy az országban bárhol lehet geoláda, a környéken, vagyis Tata, Tatabánya és Komárom is jól ellátott megtalálnivalóval, igaz, Zsolt szerint itt már szinte mindent felfedeztek a kincsvadászok. Ők Aggteleken kutakodtak. A kölcsön munkahelyi GPS óta már a második, modernebb gépet használják a túrákon.

Ősz Ferenc a kisbéri kistérség projektmenedzsere, egyben térinformatikus mérnök. Javasolta a térség polgármestereinek, hogy geoládákat rejtsenek el a környékükön, ezáltal is vonzóbbá téve a természeti látnivalókban bővelkedő térséget. Úgy véli, ez a fajta kalandjáték a gyerekeket célozza meg, és csábítja vissza a természetjáráshoz.  
A keresés a számítógép előtt kezdődik, ahol megadják az adott geoláda koordinátáit. A vízálló láda mérete az ebédes dobozhoz hasonló és apró ajándékot rejtenek el benne, amelyet a megtaláló – bár nem kötelező – egy másik meglepetéssel pótol.

Ácsteszéren, a Táncsics Mihály-emlékháznál, a vérteskethelyi parkban vagy a szentkúti búcsújáró helyen is rejtettek el meglepetést. Ifj. Sógorka Miklós súri polgármester szerint nem véletlen, hogy turisztikai szempontból fontos helyek a megadott koordináták, és az sem mellékes, hogy a gyerekek nem csak a számítógép előtt ülnek, hiába kezdődik ott a keresgélés.

Müllner Helga Mi mindent rejthet a kis ládikó? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!