Közélet

2008.06.26. 07:29

Példás összefogás a határmenti településeken

Mindössze hat kilométer választja el egymástól Súrt és Bakonycsernyét, a két település mégis két különböző megyében fekszik. A gondok ugyanazok. Például az, hogy Súrról naponta csak kétszer megy busz Bakonycsernyére.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Ifj. Sógorka Miklós: – Ígérték, eddig mégsem mérték fel az igényeket (Fotó: Szalai László)
[/caption] Csak azért jó nekünk a 11:45-ös bakonycsernyei busz, mert elhozza Kisbérről a súriakat. A délelőttin kívül még 16:29-kor indul busz Bakonycsernyére – reagált ifj. Sógorka Miklós polgármester, amikor elindult a buszmegállóból a szomszéd település irányába a délelőtti busz.

A faluban még tavaly januárban gyűjtöttek aláírást, hogy több buszjárat közlekedjen a Fejér megyei Bakonycsernyére, a petíciót százharmincnyolcan írták alá. A polgármester szerint is nehezítő körülmény, hogy a megyehatáron fekszik mindkét település. Éppen ezért előbb a Komárom-Esztergom, majd a Fejér megyei busztársaságot kereste meg a falu kérésével, de azóta sem tud arról, hogy utasszámlálást végeztek volna.

Pedig a falunak szüksége van más időpontban is a rendszeres bakonycsernyei tömegközlekedésre. Ahogyan a polgármestertől megtudtuk, sokan dolgoznak Móron, járnak iskolába Mórra, Zircre. Van olyan szülő, aki vállalja, hogy autóval hordja át nap mint nap gyermekét, de sokan kollégisták. Budapestre is egyszerűbb buszozni Bakonycsernyén keresztül.

A jelenlegi, és nem egyszerűbb megoldás szerint előbb Kisbéren kell átszállni, majd Tatabányán, csak egy-két közvetlen járat megy a fővárosba.
– Nemrégiben tartott megbeszélést a Közép-dunántúli Regionális Közlekedéstudományi Intézet Kisbéren. Ott is felvetettem a buszproblémát, feljegyezték, és ígérték, az őszi járategyeztetésen igyekeznek az igényeknek megfelelően alakítani a menetrenden – bizakodott a polgármester, majd hozzátette: autóval még Tatabányára is egyszerűbb és gyorsabb eljutni, ha Mór felé indul az ember.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Turi Balázs: – Mi is megérezzük a megyehatárt, szeretnénk összetartani (Fotó: Szalai László)
[/caption] A kapcsolat olyannyira erős a két település között, hogy rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit, sőt, a Veszprém megyei Jásddal közösen már közös összejövetelt is rendeztek. Ezt erősítette meg Turi Balázs bakonycsernyei polgármester is.
– Sok a vegyes házasság, nálunk is élnek például Benisek. Közös az evangélikus gyülekezetünk, Szarka István esperesünk jár át Súrra is. Mi is megérezzük a megyehatárt, szeretnénk összetartani. Ifj. Sógorka Miklós polgármester már régóta hív minket egy közös mérkőzésre a műfüves pályára, itt a jó idő, hamarosan eleget teszünk a meghívásnak – mondta Turi Balázs.

A bakonycsernyei polgármester a közös turizmusfejlesztésben is jövőt lát. A hozzájuk látogatóknak ajánlaná Súrt, mert Bakonycsernyén például nincsen szálláslehetőség. A balinkai bányász múlt is összeköti a két falut, hiszen sok súri dolgozott a föld alatt.

Turi Balázs magánemberként és polgármesterként is átjár Súrra, a falunapon és a karácsonyi kirakodóvásáron rendszeresen ott van. Tatabányán nemrégiben egy regionális bölcsődei konferencián járt. A megyénkben tett látogatás után jutottak arra a döntésre, hogy bölcsődei csoportot terveznek szeptembertől a faluban. A kiküldött kérdőívek alapján tizenheten már jelezték, hogy igényelnék a szolgáltatást. Ha beindul a csoport, akár Súrról is szívesen várják az aprótalpúakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!