Közélet

2008.06.18. 16:26

Öregdiákok találkoztak a Selye-gimiben

A hét végén megteltek a Selye János Gimnázium folyosói. Aznap azonban nem szorgalmas diákok jöttek tanításra, hanem az öregdiákoknak csengettek be. A találkozót a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre és a Selye János Gimnázium Igazgatósága szervezte a Komáromi Bencés Gimnázium, valamint a Király püspök utcai épületben később különböző neveken működő utódiskolák és a pedagógia iskola növendékei, illetve a huzamosabb ideig itt tanító tanárai számára.

Kovács Orsolya

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A rendezvényen a gimnázium jelenlegi tanulói is műsort adtak
[/caption]

Már kora reggeltől szervezők és diákok nyüzsögtek a gimnáziumban, hogy mindent gondosan előkészítsenek a nagytalálkozóra. Mire megérkeztek a meghívott vendégek, büfé és könyvsátor várta őket a jelenlegi diákok segítőbrigádjának közreműködésével.

Az ünnepélyes megnyitó az aulában zajlott, melyet a gimnázium Vitálos Krisztina tanárnő által vezetett énakkarának köszöntő dallamai, majd Spátay Anna tanárnő művészetkedvelő csoportjának műsora nyitott meg. A több száz meghívotthoz ezután dr. Bastrnák Ferenc, a baráti kör elnöke szólt, hangsúlyozva az öregdiákok közös összejöveteleinek valamint az új generáció helyes nevelésének fontosságát.

Szavait dr. Bastrnák Tibornak, a város polgármesterének köszöntő beszéde követte, majd dr. Bánhegyi Miksa, a Pannonnhalmi Főkönyvtár igazgatója, egyben bencés atya ünnepélyes gondolataival üdvözölte a meghatott vendégeket a zsúfolásig megtelt fogadóteremben.

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója, a nagytalálkozó egyik főszervezője és kordinátora kedves történetek felidézésével emlékeztett e nagymúltú tanintézet értékeire és hagyományőrző légkörére, majd felkérte a végzett osztályok osztályfőnökeit a Gránit, Vas, Gyémánt és Arany Matúra oklevelek átadására.

Gránit Matúrát az 1938-ban, Vas Matúrát a 1943-ban érettségizett diákok kaptak, míg Gyémánt Matúrát az 1948-ban végzett, utolsó Bencés osztály tagjai vehettek kézhez. Az Arany Matúra oklevéllel pedig az ötven éve érettségizett, két gimnáziumi és két óvónőképző osztály diákjait tüntették ki. Az évfordulók alkalmából Bastrnák Ferenc, Bastrnák Tibor, Bánhegyi Miksa és Andruskó Imre is gratulált a résztvevőknek, majd az osztályfőnöki órák következtek az öregdiákok számára.


Később a Kaszás Attila-terem ünnepélyes megnyitójára telt meg az iskola. Az aulában a Gaudium vegyeskar, majd az iskolai diákjai, valamint Feketéné Pusztai Irén, a művész volt osztálytársa méltatták dalokkal, versekkel illetve életútjának megismertetésével a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attilát. A róla elnevezett terem a gimnázium első emeletén található. Az idei 4. C osztályban a színész portréját, életútjának rövid kivonatát és emlék-faliújságot helyezték el, a terem ajtaján pedig kis táblácska jelzi a terem elnevezését. Volt osztálytársai itt emlékeztek meg a barátjukkal együtt töltött időkről, jelenlétének hiányáról.


Délután érettségi találkozók zajlottak az aulában és az osztályokban. Az igazgatóság felkérésére számos évfordulót ünneplő osztály tartotta e napon érettségi találkozóját, így a gimnázium minden terme megtelt.

Összegyűltek a nagyteremben a 25 éve végzett évfolyam diákjai, akiket ez alkalomból különleges meglepetés ért. Mintegy több hetes titkos mozgolódás után, Édes Erzsébet igazgató-helyettes szervezésével, igazi meglepetés készült: az akkori diákok gyerekei, akik jelenleg a gimnázium diákjai, a Nemcsak a húszéveseké a világ és a Múlnak a gyermekévek című slágereket adták elő. Zongora-, dob- gitárkíséret, sőt az énekesnő mellett még 10 tagú vokál is közreműködött a hatalmas tapssal jutalmazott kiskoncertben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!