Közélet

2008.06.08. 21:36

Falunapi mulatság esővel, motorosokkal, fogatokkal

Az eső sem moshatta el a jó hangulatot a Bakonyalján a hétvégén. Falunapból nem voltak híján a térségben élők, három településen is kitelepültek a szabadba a kulturális csoportok. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szomszédos falvakban élők szívesen látogatnak el a közelükben lévő település szabadtéri mulatságára.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Sok kisgyermek kapott vásárfiát a hét végi falunapokon (Fotó: M. H.)
[/caption]

Császáron például már szombat délután sokan kilátogattak az Egresi rétre. Sorban érkeztek a lovak és a fogatok, ami nem is csoda, hiszen ilyenkor rendezik meg az amatőr fogathajtó versenyt. Nagy volt a sürgés-forgás a kondérok körül is. A halászléfőző versenyre tizenkilencen neveztek be. Az önkormányzat sátrában az asszonyok – köztük Bodnár Gyuláné jegyző – a fellépőknek készítették pörköltet. A finomsághoz a kenyeret a helyi Akóts Pékségből Akóts József szállította a helyszínre. Kiderült, hogy több mint háromszáz kilóval rakta meg a teherautót.

Halászléből több íz jelen volt az Egresi réten. Egyházi Gábor és Mészáros Balázs mexikói és olasz ízesítésű levet kavargatott. A babos-tequilás változatot a szakács, Gábor, azért választotta, mert egy mexikói étteremben dolgozik, Balázs olaszos találmánya paprika helyett paradicsompürével készült és olajbogyót pottyantott a lébe. Mindketten állítják, hogy úgy jó a halászlé, ha különleges. Persze, a hagyományos magyaros ízektől sem állnak távol. Vincze Csaba szervező, a helyi horgász egyesület elnöke mesélte már, hogy a versenyhez szükséges, versenyző csapatonként hat-hat kiló élőhalat a helyi halászmester fogta ki a tavakból előző nap délután. Megjegyezte: érdekes helyzet alakult ki, mivel majdnem az egyik közeli város hipermarketébe kényszerülte halat fogni. Kevés volt a hal, az utolsó pillanatban akadt a hálóba az elegendő mennyiség.

Kora délután már Súron jártunk. Füst és gumicsikorgás fogadott a Petőfi utcában. Egy székesfehérvári utcai motoros kaszkadőrökből álló csapat tartott bemutatót. A látványos kunsztokat percekig tartó taps és füttyszó kísérte. Ifj. Sógorka Miklós polgármester is a pálya széléről figyelte a bemutatót. Örömmel újságolta, hogy a súri falunapra még Szápárról, Dudarról, Bakonycsernyéről és Ácsteszérről, vagyis a szomszéd falukból  is érkeztek nézelődők. A motoros  bemutató idejére egy mentő is kitelepült a településre. Mivel négy órát fizettek azért, hogy készenlétben álljon a kocsi, még a kétkerekű előadás után is maradtak, a gyerekek megnézhették kívül-belül a vijjogó autót.

Bakonybánk felé már viharfelhők kísérték utunk. Az égi áldás éppen a kultúrház előtt felállított színpadnál érte utol bennünket. Major László polgármester még sem kesergett. – Ez lett a szerencsénk – összegezte az abban a pillanatban történteket. Miközben fedett helyre értünk elmondta, hogy a délelőtti sakkszimultán a várakozásoknak megfelelően zajlott. A profi sakkozót, Bierbauer Imrét az egyik induló sem tudta legyőzni.  A Bánki Donát szülőfalujaként is ismert falu vezetője beszélt arról is, hogy jövőre nagyszabású ünnepséggel adóznak a neves feltaláló emlékének. Egészen friss hír, hogy az országos ünnepségsorozat jövőre június 6-án Bakonybánkon zárul. A helyi Bánki-emlékszobát sokan látogatják. Az elmúlt hétvégén például két csoport is érkezett ezért a faluba. Tatabányáról egy busznyi diák a Jókai-iskolából, Komáromból egy nyugdíjas csoport.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!