Közélet

2008.06.09. 17:03

Dr. Varga Győző: Az SZDSZ átírhatja a a Fidesz-kottát

Dr. Varga Győzőt, a Szabad Demokraták Szövetségének megyei elnökét kérdeztük a párt elnökválasztásával kapcsolatban.

Tóth Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Dr. Varga Győző szerint kötelező határozottnak lenni
[/caption] – Lezajlott a küldöttgyűlés, van új elnöke az SZDSZ-nek. Megnyugodtak?
– A többség igen, akik nyugtalanok, nem lesz más választásuk, mert elfogy körülöttük a levegő. A párt egysége, jövője a tét.

– Milyen volt a hangulat?
– Bizakodó. Szoros eredményt várt mindenki: két áramlat képviselői mérettek meg. Fodor Gábor a szimbolikus liberalizmus képviselője, Kóka János a liberális gazdaságpolitika szószólója. Külön-külön kevesek, ezért végre valódi politikusok módjára kellene viselkednünk, nem klubként, elvont asztaltársaságként; hanem több húron taktikázni, tárgyalni, programokon gyakorlati politikusként dolgozni.

– Ennek ellentmond Fodor: lehet-e egyszerre hitegetni a kormánypártot, közben gesztusokat tenni, már-már előre hízelegni a Fidesznek?
– Szerintem Fodor első eufóriájában beszélt koalíciós tárgyalásról meg előrehozott választásról. Tudni kell, az SZDSZ-nek ellenzéki pártként nem célja a kormány megbuktatása, azonban nagyobb mozgásterünkkel lehetőségünk van a Fidesz-kottát átírni. Akkor is, ha mi nem vagyunk olyan ravaszak. Határozottnak lenni azonban kötelező.

– A felszólalók közül ki kapta a legnagyobb tapsot?
– Kuncze Gábor. Még mindig ő a legnépszerűbb közöttünk. Sajnálatos, hogy háttérbe szorultak a nagy öregek – Pető, Magyar –, kivéve az önjáró fővárosi Demszkyt. Jött egy újabb generáció. 

– Parlamenti párt lesz 2010-ben a SZDSZ?
– Akkor ötven százalékkal nagyobb esély látok erre, mintha előbb lenne valamilyen okból kikényszerített választás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!