Közélet

2008.06.16. 07:03

Családnevek nyomában jártunk

Ha velünk azonos vezetéknevű emberrel találkozunk, mindannyian elgondolkodunk, rokon-e az illető. Német-, és tótajkúakkal betelepített településeken kerestünk névrokonokat, hiszen az egyező családnév nem feltétlenül jelent rokoni kapcsolatot is.

M. A. - Sz. A.

Tarján hagyományos sváb települése megyénknek. Anton Treszl kétnyelvű Tarian - Tarján című kötete szerint 271 éve telepítettek a községbe negyven német családot. A majdnem háromszáz éves sváb történelem máig nyomon követhető a falu lakóinak vezetéknevén. Elég csak felütni a telefonkönyvet, és előbukkanak Schneiderék, Steinék, Martinék és a többiek.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Hartdégen József vértessomlói polgármester családja annak idején Várgesztesről érkezett
[/caption] Schneider Jánosné szerint például férje nevét 8-10 család biztosan viseli még rajtuk kívül Tarjánban.
– Az az érdekes, hogy tudtommal a Schneiderek közül nem rokon mindenki. Több szálon is megjelent ez a név a településen. Feltehetően a betelepítéskor több német településről is kerültek ide ezzel a vezetéknévvel – meséli Scneider Jánosné. Az elképzelés könnyen valóság is lehet, hiszen Anton Treszl könyve szerint a név egész Németország területén gyakori. Eredetileg egy foglalkozást jelölt: szabó. Érdekesség, hogy a név magyar megfelelője szintén elterjedt vezetéknév egész Magyarországon.

– De nemcsak a férjem neve eredeti sváb, a lánykori nevem, a Pilczinger Katalin is az. Pilzingerekből kevesebb van, mint Schneiderből, de ebből a névből is jó párat találhatunk, ha végignézzük a falu teljes névsorát – teszi hozzá Schneiderné. Leánykori nevének jelentése gombász, gombagyűjtő, -eladó. A Tarján című kötet szerint ma Németországban már ritkán találkozhatunk a névvel.
Tovább lapozva a telefonkönyvet a Krancz családnév is többször előkerül. Ez egy rövidített forma a Kranzbinder, Kanzmacher (koszorúkötő, -készítő) szavakból ered.

– A Krancz tudtommal eredetileg koszorút jelentett – kezdi Krancz Elvira, akiről beszélgetés közben kiderül, az asszonyneve neki is Schneiderné. Mondja is nevetve Schneiderné Krancz Elvira. „ebben egész Tarján benne van!"
– Amennyire én tudom, az itteni Kranczok több családfáról származnak, nem rokonok. A nevünk eredeti sváb név, a betelepülők nem magyarosították a neveiket. Ezért találkozhatunk itt Tarjánban nagyon sok Káhnnal, Pfannerrel, Müllerrel, Martinnal, Pfalzingerrel, vagy Utto és Stein vezetéknevekkel – árulja el Krancz Elvira.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A Reiner-családról körülbelül ötven évvel ezelőtt készült fotó. A családba benősült Krupánszki Pista (felső sor balról az első), és Jenei Mihály (felső sorban balról a negyedik).
[/caption] Vértesszőlősön annak idején könnyen előfordulhatott, hogy hét-nyolc családhoz is elküldték az embert, ha Krupánszkit, Pluhárt, Jeneit, Szadeczkit vagy éppen Foriseket kerestek. Ahogy Tarjánban, úgy persze itt sem kell kiterjedt rokonságra gondolni. A hajdani szlovák betelepülők leszármazottainak egy része között természetesen csak névrokoni kapcsolat van. A szőlősiek ragadványnevekkel különböztették meg az azonos vezetéknevűeket. A volt katona, Krupánszki Lajos péládul Tüzér Lajos volt, a hírek kidobolója (utalva a kisdobosokra) Kispluhár, avagy jegyző.

Egyszer majdnem rendőrségi ügy is lett a ragadványnevekből. „Le a Kádárral" kiabálta valaki többször is, de kiderült, hogy nem Kádár Jánosra, hanem Forisek Istvánra gondolt. Hogy ez hogy lehetséges? Nagyon egyszerűen: a hordókészítő Foriseket Kádár Pistának nevezték a faluban.

Vértessomlón több Hartdégen is él, így megkérdeztük a település első emberét, Hartdégen Józsefet a családnév eredetéről. Hamar kiderült, hogy Várgesztesen még több Hartdégen van, sőt, a somlóiak is a szomszédos településről származnak: annak idején egy család költözött át Somlóra.
– Inkább fiúk születtek, így könnyen továbböröklődött a név. Mi is hárman vagyunk fiútestvérek – magyarázza Hartdégen József, aki úgy tudja, Csákvár környékén élnek még Hartdégenek, de rajtuk kívül nem nagyon hallott hasonló nevűekről az országban.

Érdemes tehát körülnézni ismerőseink köráben, mert könnyen kiderülhet, hogy közös történetünk, gyökereink vannak, még ha nem is familiáris, de legalábbis történelmi szempontból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!