Közélet

2008.04.04. 07:39

L-alakban bővül az iskola

Nehéz összefoglalnia dr. Udvardi Erzsébet polgármesternek a közeljövőben tervezett beruházásokat. A városvezető szerint az oktatási intézmények fejlesztése a legfontosabb.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Ide épülne a gimnázium új épületszárnya (Fotó: SzalaiLászló)
[/caption] – A felújításból mindenkinek jut. Az óvodában felújítjuk a tetőt, cseréljük a burkolatot. Az általános iskola felújítása nem tűr halasztást. Huszonöt éves épületről beszélünk. Szaktantermeket alakítunk át, felújítjuk a konyhát, liftet tervezünk, a nyílászárók cseréjével korszerűsítjük a fűtésrendszert. A jelenlegi energiaközpontot úgy alakítjuk át, hogy labdajátékokra is alkalmas legyen – magyarázza a polgármester.

Nem marad ki a felújításból a gimnázium sem. A Bánki Donát Szakképző Iskola elméleti oktatását a Táncsics-gimnáziumba helyezik át. A gimnázium épületét L-alakban nyolc tanteremmel bővítik, a felszabaduló szakképző iskola értékesítéséből nyert összeget önrészként használják fel a pályázathoz. Az iskolai, óvodai beruházások végösszege legalább félmilliárd forint, ebből százötven milliót csak a gimnázium bővítésére költene az önkormányzat.

– Szeretnénk az oktatás minőségén is javítani. Igaz, minden Bánkis tanuló el tud helyezkedni a környéken, egyes szakokat fejlesztenénk. Például a textiles lányok a szövést és a kötést is megtanulnák – mondja dr. Udvardi Erzsébet. Dr. Dörnyei Vendel jegyző hozzáteszi: a kisbéri iskolák kistérségi feladatokat is ellátnak, a tanulók negyven százaléka a környező falukból jár át.

A közeljövőben a MÁV-pályaudvar közelébe költöztetnék a buszvégállomás. Az ötletet a két közlekedési vállalat is örömmel fogadta. Megoldási javaslatot várnak a minisztériumtól, ugyanis Felsmann Balázs szakállamtitkárral korábban már egyeztettek a tervről, de ő azóta lemondott tisztségéről. Az ötletek között felvetődött, hogy a vonatközlekedés terén nyitnának, például szeretnék, hogy erre is térjen le a pécsi gyorsvonat, vagy induljon vonat Pozsony és Érsekújvár felé. A változás érintené a helyi buszközlekedést, mely így a kórházat is útba ejtené. Idővel szeretnék autómentessé átalakítani a lovarda környékét.

A városközpont felújítását a katolikus templom rendbehozatalával kezdik, a százmilliós beruházáshoz az önkormányzat tízmillió önrészt ad. A kiskastélyt botanikus kerttel bővítik. 
Az útpályázatokkal gondban vannak, több olyan utca van, amit nem aszfaltoztak le. Közülük az Illényi, a Diófa és a Deák Ferenc utcai rendbehozatala a legfontosabb, de pályázati kiírás nélkül, önrészből nem tudják megoldani a fejlesztést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!