Közélet

2008.04.23. 07:40

Iskolaváros Mindszenty-szoborral

Mindszenty József tiszteletére szobrot avattak a róla elnevezett általános iskolában kedden délután.

Rafael Balázs

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Mindszenty József szobrát Erdő Péter (balra) szentelte meg (Fotó: R. B.)
[/caption] A hazai katolicizmus központjában a rendszerváltás óta viseli egy iskola Mindszenty József nevét. A mártírt főpapról elnevezett intézmény a Kerektemplom, azaz a Szent Anna plébánia vonzásában működik.
Kedden itt avatták fel Kligl Sándor alkotását, mely a főpapot ábrázolja áldó karjaival. Az avatást Erdő Péter bíboros, prímsá. Érsek végezte, rövid beszéd után meg is szentelte a jeles munkát.

A szobor készítője, Kigl Sándor Mosonmagyaróváron született 1945-ben. Nyugtalan alkatú, virtuóz érzékiségű művész. Pályája elején vitális erejű realista, expresszív plasztikákat készített, míg az utóbbi időben a megnyújtott formaadás és a szecessziós stilizálás is beépült előadásába.

A jelenleg Szegeden élő szobrásznak Derekegyházán, Balassagyarmaton, Baján, Hódmezővásárhelyen, Algyőn, Budapesten, Gyöngyösön, Felgyőn, Békéscsabán, Szegeden, Bázelben, Nürnbergben és Ajnácskőn állnak még köztéri szobrai, de számos alktosását őrzik közgyűjteményekben is. Többek között a Nemzeti Galériában és a darmstadti Vatikáni Múzeumban is.

Kigl Sándor kitüntetései:

1977-80: Derkovits-ösztöndíj
1996: Szegedért emlékérem
1997: Hazáért érdemkereszt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!