Közélet

2008.04.04. 07:10

A trendi tizenkét éves már sminkel

Egyáltalán nem mindegy, miben kezdi a napot egy átlagos tini. Lányoknál már általánosban is hódít a hajfestés, trendi a tornacipő, de a legfontosabb, hogy az egyéniség átjöjjön a divatos holmi alól.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Így kell kinéznie a kamasznak, ha divatos akar lenni tavasszal (Fotó: KTJ)
[/caption]Sallói Alexandra Zsófia és Hernádi Emese a tatabányai Jókai Mór Általános Iskola hetedikesei. – Aki jól tanul, annak megengedik, hogy divatozzon – csacsogják. Azért van, amit így sem szabad viselni. Például piercinget és haspólót, nagyon mini szoknyát (térd fölé érhet a ruhadarab, a combközépig érő viszont tilos).

A tanárok nem nézik jó szemmel a feketét, inkább a színes holmikat kedvelik.
– A fekete halálfejet nem szerették. Régebben hordtam, mostanra már leszoktam róla – tesz hozzá Emese.
Mi a mostani trend? A lányok egymás szavába vágva sorolják: hosszú póló, színes csíkos holmik, farmer minden mennyiségben, színes kiegészítők, deszkás cipő. Persze, még divatosnak számít a magasszárú tornacsuka is.

Vásárolni legalább havonta egyszer, kétszer elmennek a lányok. Ha valakinek szüksége van valamire, a többiek is elkísérik, ők addig nézegetik a vállfákon lógó darabokat.
Már készülnek a tavaszra is. Emese topot, pólót vásárolt már, térdnadrágot, szoknyát és balerina-cipőt szeretne még. Alexandra pólót, nadrágot és cipőt vett.

A suliban a lányok elmondása szerint engedik a sminket, de csak a szolidat. Alexandra hatodik óta festi magát, Emese még ennél is régebben.
– Nem a divat számít, hanem az egyéni stílus – jegyzi meg Emese. A jó frizura is fontos. Emese hathetente, Alexandra félévente frizurázkodik. Emese festi a haját, most kétszínű. Szeretne szőke lenni, de anyukája nem engedi.
Osztálytársukat, Stettner Renátót a divatból az új cuccok érdeklik. Ha valami megtetszik neki, megveszi. Szerinte az idei tavasszal trendi sulis gönc a deszkás cipő, a buggyos nadrág, a full cap (kendő és sapka együtt viselve).

Bohács Tiborné igazgató is megerősíti: egyre meghatározóbb a kisiskolások körében is a divat. A szülőkkel közösen korábban meghatározták, mi az, amit még „eltűrnek” a gyerekektől. Hajfestéstésnél például az eredeti hajszínnél eggyel világosabb vagy sötétebb elfogadott. Egy biztos, júniusban már érzik a szünetet, egyre több a felnyírt, színezett hajú tanuló. Piercingje néhány diáknak van. A testékszer legnagyobb hibája, hogy balesetveszélyes. Volt már, aki pórul járt. Egy labda találta el a „felékszerezett” területet. Másnap már nem volt bent a karika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!