Közélet

2008.03.06. 10:33

Három óvodában lejárt szavatosságú termékből főztek

Az elmúlt évben Komárom-Esztergom megye fogyasztóvédői kiemelt figyelmet fordítottak az oktatási, illetve a munkahelyi intézményeket ellátó főzőkonyhák ellenőrzésére. Miután nagyon sok hiányosságot fedeztek fel, indokoltnak tartják, hogy az idén is folytassák a sokakat érintő vizsgálatokat – katuk a tájékoztatást dr. Bures Gabriellától.

Vajna Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="134"] dr. Bures Gabriella
[/caption]A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tatabányai kirendeltségének vezetője elmondta: az elmúlt hetekben elsőként azokat a főzőkonyhákat keresték fel, amelyek óvodákban működnek és kiszállításaikkal más óvodák ellátásáról is gondoskodnak. A hatósági ellenőrzés kiterjedt az étkezés körülményeire, kulturáltságára, és felmérték az étrendek összetételét, zöldség és a gyümölcs választékát is.


Összesen 16 óvodai konyhát vizsgáltak meg, s ezek 40 százalékában találtak kifogásolni valót. Három helyen lejárt minőség megőrzési terméket használtak fel, másutt nem vezettek a felhasznált nyersanyagokról nyilvántartást, vagy hiányos volt az étel kiszállításához szükséges kísérőjegy. Az áruk eredetét két helyen nem tudták beszerzési bizonylattal igazolni. Egy főzőkonyhának nem volt működési engedélye.
Kedvező változásként állapították meg viszont a fogyasztóvédők, hogy az étrend túlnyomó többségében változatos, a korszerű táplálkozásnak megfelelő. Az étlapokat dietetikus állítja össze. Több helyen diétás menüt  is készítenek a kicsinyeknek.

Az ellenőrzés nyomán hat esetben szabott ki bírságot a hatóság, összesen 400 000 forint értékben. Három kötelező határozatot adtak ki és két esetben a működési engedély tisztázása érdekében az illetékes önkormányzati jegyzőhöz fordulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!