Közélet

2008.03.09. 23:37

Aki kimarad, az lemarad

A tanulás témájában hirdették meg a Beszélgetés Klubot az oroszlányi cigány kisebbségi önkormányzat közösségi termében péntek délután. Az eseményen megjelent Rajnai Gábor polgármester és dr. Radványi Lajos szociológus is.

kemma.hu

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Rajnai Gábor, Danó Ibolya és dr. Radványi Lajos
[/caption] A kisebbségi önkormányzat irodájában immár rendszeres klubfoglalkozások lényege, hogy a jelenlévők minden alkalommal más és más problémával kapcsolatosan oszthatják meg véleményüket, tapasztalataikat egymással. Az eszmecserét nőnapi köszöntő nyitotta, stílszerűen cigány nyelven, majd Danó Ibolya, az önkormányzat elnöke azzal kezdte a beszélgetést, hogy nagy problémát jelent a munkanélküliek alacsony iskolai végzettsége, mivel sokuknak még a hatodik osztálya is hiányzik.

Amióta megszűnt a dolgozók intézménye, nincs lehetőség az elemi iskola befejezésére, a legtöbb cég pedig minimum nyolc osztályhoz köti a foglalkoztatást. Az előadó hozzátette, hogy mindezek ellenére folyamatosan indítanak OKJ-s képzéseket többek között kosárfonó, szíjgyártó, táskajavító, térburkoló vagy gombatermesztő munkakörben. Két hónap múlva új felzárkóztatási programot szerveznek, ahol a jelentkezők befejezhetik a 7-8. évfolyamot. Rajnai Gábor arról szólt, hogy az önkormányzat egyetért a kezdeményezéssel, és minden támogatást megad a szervezőknek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ilyen képzés hiánya nem a költségvetés vagy a helyi oktatási intézmények, hanem a szabályozórendszer tökéletlenségeiből adódik.

Radványi Lajos a probléma szociológiai megközelítésével azt emelte ki, hogy csak annak lehet segíteni, aki azt hagyja, és elsőként a társadalomban élő előítéleteket kell leküzdeni, ami nem lesz könnyű és rövid távú feladat. A klubfoglalkozást kötetlen beszélgetés zárta, melyen az említettek mellett szó esett a romák érdeklődési köréről, szabadidős tevékenységéről és hobbijaikról is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!