Kék hírek, bulvár

2016.10.14. 07:23

Lövöldözés a tatabányai McDonald's-nál: egyelőre sok a kérdőjel

Megkezdődött a tavaly januárban történt, két ember nyakon lövésével végződött bűneset tárgyalása a Tatabányai Törvényszéken.

Palásti Péter

E. Krisztiánt megbilincselve, rabláncon vezették be tegnap a Tatabányai Törvényszékre, ahol első megszólalásakor zárt tárgyalás elrendelését kérte, de a bizonyítási eljárást folytató bíró, dr. Élő András ezt nem tartotta indokoltnak. Ezt követően azt a tanút hallgatták meg, aki rendőrként érkezett a bűncselekmény helyszínére 2015. január 31-én.

A tetthely a tatabányai McDonald''s parkolója volt, ahol egy szlovák rendszámú gépjárműben ketten ültek. Az egyik férfi az anyósülésen, a másik pedig hátul. Egy harmadik, akitől a járőr csak később tudta meg, hogy ő a sofőr, szinte folyamatosan kiabálta: „Segítség! Meglőtték az öcsémet.” Az intézkedő egyenruhás ezután megkérdezte az elöl ülő utast, de ő nem tudott válaszolni, s a másik sem. Látta, hogy mindkettőjük ruhája véres, azonnal hívta a mentőket, akik kórházba szállították a sérülteket.

Távozásuk után – kollégáival együtt – helyszíni szemlét tartottak, s találtak két darab kilenc milliméteres töltényhüvelyt, de fegyvert sehol. Hamar kiderült, hogy a kocsiban ült E. Krisztián is, aki a lövések leadása után eltűnt. Arra csak később derült fény, hogy mi minden előzte meg a csaknem végzetes pillanatokat.

Már a rendőrségi jegyzőkönyvekben is rögzítették, hogy E. Krisztián még 2014. decemberében megemlítette Sz. Gábornak, hogy egy külföldi ismerősén keresztül jó minőségű, új autóalkatrészeket tud szerezni, aki érdeklődött az üzlet iránt. Többszöri időpont-módosítás után a bűncselekmény napján este találkoztak Győrben. A kocsiban ült Sz. Gábor testvére, Tamás is, továbbá B. F. monogramú ismerősük, s együtt indultak Tatabánya felé. Ott a már jelzett helyszínen – egyelőre nem tudni, hogy miért – a vádlott kiszállt a gépjárműből, majd amikor néhány perc után visszaült, a nála lévő, engedély nélkül birtokolt pisztolyával leadott egy-egy lövést a sértettek nyakára, majd elmenekült. Az tegnap sem derült ki, hogy a gépjárművezetőt miért nem akarta megsebesíteni.

A vádlott élettársának orvosként Németországban dolgozó bátyja tanúvallomásában viszont azt is mondta, hogy amikor hallott a történtekről, először azt hitte, hogy húga bosszú áldozata lett, amit ügyészi kérdésre azzal indokolt, hogy valószínűleg csak azért, mert sok krimit néz. Róla kiderült még, hogy korábban leveleket fordított, illetve tolmácsolt is „sógora” számára más üzleti ügyekben.

A tárgyalás szakértők meghallgatásával folytatódott. A fegyverek avatott ismerője kijelentette, hogy egy pisztolyból lőtték ki a  golyókat, de nem tudta megmondani, hogy milyen irányból. Márpedig az ügyvédek ezt fontosnak tartották, mivel szerintük a vádlott önvédelemből lőtt, ezért kérték a szakértői vélemény ezzel kapcsolatos kiegészítését, amit a bíróság el is rendelt.

Nem volt szükség hasonlóra a drogszakértő nyilatkozatával kapcsolatban, bár azt nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy azt a közepes méretű, fekete sporttáskát, amiben állítólag kábítószer volt, ki helyezte el a vádlott pincéjében, illetve kinek a tulajdona. Az viszont biztos, hogy E. Krisztián élettársa a kézipoggyászt – annak kimosása után – személyesen adta át a bírónak tegnap, aki lefoglalta azt. A tárgyalás január 12-én folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!