Kék hírek, bulvár

2016.10.09. 12:36

Ezek a legnagyobb veszélyek ősszel az utakon

A járművezetőknek időszerű felkészülni az őszi közlekedésre, ezért érdemes megfogadni pár jótanácsot. Takács József őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt mondja, az előttünk álló hűvösebb napokban nem elegendő csupán az útviszonyokra figyelni, hanem mérlegelni kell az időjárás változásait.

W. Zs.

– Mire kell odafigyelniük a sofőröknek?
– Ilyenkor kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási- és a látási viszonyok és emiatt alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. Gyakran előfordulhat ködös, esős időjárás.

– Mit javasol?
– Nagyobb követési távolság tartásával és lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket. A szokásosnál jobban kell figyelni a gyalogos átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Továbbá az úttestre lehullott falevelek jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Különösen akkor, ha a reggeli pára, eső, vagy más csapadék miatt azok csúszóssá válnak, de elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, közöttük a mély kátyúkat is.

– Az utak könnyen csúszóssá válnak...
– A hajnali illetve kora reggeli fagyok is komoly veszélyt jelenhetnek, hiszen jeges foltok alakulhatnak ki az úttesten. Figyeljünk a tapadási viszonyokra, különösen akkor, ha hidakon, felüljáróban, árnyékos területeken, vagy éppen erdős útszakaszokon közlekednek. Indulás előtt mindenképp tanácsos tüzetesen átvizsgálni a járművet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!